Savjet /

Kako odabrati čaše za vino?

Čudesni svijet vina gotovo nikada ne prestaje da nas iznenađuje, pa tako i njegovi najiskusniji poznavaoci uvijek pronalaze nove načine za uživanje u bogatstvu aroma i ukusa. Koji god da je povod u pitanju, sasvim je sigurno da ćemo biti u prilici da pronađemo idealno vino koje će ga upotpuniti. Ipak, važno je da osim vrste vina, obratimo pažnju i na čaše u kojima ćemo ga služiti.

Crveno vino

Crveno vino služi se u čašama koje karakteriše širi balon, zahvaljujući čemu se vinu omogućuje da “diše”.  Pošto se crveno vino služi na sobnoj temperaturi, širi balon će omogućiti da se ono brže ohladi nakon što je bilo u kontaktu sa rukom.

Bijelo vino

Za razliku od čaša za crno vino, ove čaše su uže jer bijela vina nemaju veliku potrebu za vazduhom. U zavisnosti od vrste, bijelo vino se pije rashlađeno a zahvaljujući smanjenoj površini čaše vino se neće ubrzano  zagrijevati.

Pjenušavo vino

Čaše za pjenušava vina se odlikuju visokom nožicom i vitkim balonom koji se sužava pri vrhu, što omogućava duže zadržavanje mjehurića po kojima su karakteristična.

Desertna vina

Ova vina imaju karakteristične arome, te se zarad njihovog očuvanja po pravilu služe u čašama manje zapremine, koje se kao u slučaju čaša za šampanjac, sužavaju pri vrhu.

Naravno, kvalitetne čaše zaslužuju dobro vino, o čemu ne morate da brinete jer je naš odjel Vinoteke pravo mjesto na kome ćete moći da započnete vaše malo hedonističko putovanje!