Savjet /
Kako sačuvati začine

Koliko puta vam se dogodilo da želite da začinite jelo koje pripremate, a tek onda shvatite da su začini tokom stajanja izgubili ukus i miris. Otkrivamo vam male savjete zahvaljujući kojima ćete im produžiti rok trajanja i poštediti sebe ponovnog odlaska u prodavnicu.
- Odaberite suho i tamno mjesto – direktna izloženost sunčevoj svjetlosti i vlazi, bitno će uticati na kvalitet začina, pa vodite računa da ovakva mjesta izbjegavate prilikom njihovog odlaganja.
- Nemojte ih držati u blizini šporeta – izbjegavajte sve izvore toplote u neposrednoj blizini prostora u kome čuvate začine.
- Kupujte ih cijele – ovo je uvijek sigurnija opcija od kupovine mljevenih začina, jer će cijelo zrno duže sačuvati svoje karakteristike.
- Obnavljajte ih jednom godišnje – ovo je zlatno pravilo koga se trebate pridržavati. Takođe, ukoliko se desi da vaši začini promjene boju, ukus ili miris, nemojte oklijevati da ih zamjenite.