Zanimljivosti /

KARFIOL ROMANESKO

Ovo vrlo hranjivo povrće svojim egzotičnim izgledom podsjeća na korale, piramidu,a neke čak i na leteći tanjir. 😊

Šalu na stranu, karfiol romanesko vrlo je hranjivo i korisno povrće. Stručnjaci kažu da ga hranjive materije koje sadrži čine jednom od nutritivno najkvalitetnijih namirnica. Na tržištu povrća  pojavio se tek 90-ih godina 20. vijeka i vjeruje se da je  rezultat ukrštanja brokule i karfiola od strane italijanskih uzgajivača najzdravijih baštenskih kultura.

Bogat je cinkom, karotenom, vitaminima A, C i K, gvožđem, folnom kiselinom i mineralnim solima. Kad tome dodamo i njegovu kalorijsku vrijednost od samo 35 kalorija na 100 grama, ne čudi činjenica da je ova lako probavljiva i niskokalorična namirnica rado viđen gost na trpezama svih onih koji vode računa o zdravlju, a usput žele redukovati tjelesnu težinu.

Ukus mu je sličan ukusu karfiola, ali je puno blaže kremasto-slatkaste konzistencije. Možete ga pripremati na mnogo načina: kao predjelo kuvano na pari, pohovano, kao salatu, kao dodatak tjesteninama…

Njegov autentičan ukus najviše će doći do izražaja ukoliko ga servirate sa sosevima na bazi sira ili pavlake, bijelim lukom i uz prstohvat aromatične majčine dušice.

U nastavku vam donosimo jedan od recepata za pripremu karfiola romanesko.

FRITATA S KARFIOLOM ROMANESKO I BROKULOM:

Sastojci:

  • sir – 200 g
  • brokula romanesko – 300 g
  • jaje – 2 kom.
  • brokula – 100 g
  • vrhnje za kuvanje – 100 g
  • crveni luk – 1 kom.
  • mrkva – 1 kom.
  • so, biber – po želji
  • maslinovo ulje

Način pripreme:

Odvojite i očistite cvjetove brokule i karfiola romanesko. Zatim ih stavite da se kuvaju u slanoj vodi, otprilike pet minuta. Nakon toga, luk i mrkvu propržite na maslinovom ulju. Umutite jaje sa vrhnjem za kuvanje, uz dodatak soli i bibera, po želji. Zatim mrkvu, luk, brokulu i karfiol romanesko saspite u prethodno namazanu posudu za pečenje te prelijte smjesom od jaja i vrhnja. Na kraju, pospite rendanim sirom. Jelo stavite u rernu prethodno zagrijanu na 180 stepeni i pecite otprilike 20 – 25 minuta.

Uživajte s porodicom u ovom ukusnom jelu, jednostavnom za pripremu. Prijatno!