KOZIJI SIR SA KARAMELIZIRANIM LUKOM - Tropic

KOZIJI SIR SA KARAMELIZIRANIM LUKOM

Sastojci:

  • 1 pakovanje (400g) Mons Produkt kozjeg polutvrdog sira
  • 2-3 velike glavice crvenog ili ešalot luka
  • 3 glavice ljutike
  • prstohvat soli,
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašičice smeđeg šećera
  • 2 kašičice balzamičnog octa
  • 2 kašike crnog vina
  • malo timijana

Priprema:

Karamelizacija luka vrlo je jednostavan postupak. Izrezani luk samo treba lagano dinstati kako bi se karamelizirali šećeri prirodno prisutni u luku, a dodatak smeđeg šećera i balzamičnog octa potpomažu cijeli proces. Za pripremu manje količine karameliziranog luka koja će dostajati za jedan porodični obrok trebaće vam 2-3 velika luka i 3 glavice ljutike, prstohvat soli, 2-3 kašike maslinovog ulja, 2 kašičice smeđeg šećera, 2 kašičice balzamičnog octa i 2 kašike crnog vina i po želji malo timijana. U početku treba zagrijati ulje na laganoj vatri i dodati izrezani luk i ljutiku na toplo ulje. Pustiti da se kratko dinsta i potom posoliti. Luk treba dinstati polagano, stalno na najlaganijoj vatri, 20 minuta, povremeno miješajući kako se ne bi zalijepio za tavu ili izgorio. Kada luk omekša i dobije zlatnu boju dodajte šećer i potom balzamični ocat i vino i tako pokrenite proces karamelizacije. Dinstajte sve skupa još 10 minuta, povremeno miješajući. Ako želite, pod kraj dodajte malo timijana. Na kraju smjesa treba biti ljepljiva i tamna. Uživajte u kombinaciji okusa sa kozijim sirom.