Savjet /

Krasula

Jedan od najpoznatijih feng shui iscjelitelja negativne energija u domu su bujne, zelene biljke koje će donijeti ne samo pozitivne vibracije, već i bogatstvo. Po nekim vjerovanjima istočnjačkih učitelja, postoje biljke koje donose više novca ukućanima, tačnije, privlače energiju bogatstva i blagostanja. Jedna od tih biljaka jeste krasula ili drvo novca.

Vjeruje se da prisutnost japanskog drveta novca u prostoriji pozitivno utieče na posao i vlasniku donosi bolju zaradu.

Krasula je  otporna biljka koja može jako dugo trajati uz adekvatnu njegu i uzgoj.

Krasula je s vremenom postala jedna od najčešćih sobnih biljaka, kako u kući tako i u poslovnim prostorijama. U nekim azijskim narodima drvo novca se nasljeđuje i tako prenosi s koljena na koljeno.

Potiče iz Južne Afrike. Krasula pripada u sukulentne biljke (listovi su mesnati i skladište vodu).

Visina: može dostići visinu i do tri metra.

Cvijet: Krasula cvjeta zimi, sve do proljeća, sitnim bijelim cvjetovima.

Svjetlo: voli dosta svjetlosti. U proljeće krasulu iznesite van, ali ne na mjesto koje je direktno izloženo suncu, jer će listovi dobiti opekotine. Postupno je prilagođavajte, a nakon nekog vremena možete je staviti i na direktno sunce. U domovima, najbolje je da vam stoji na prozorskim daskama.

Voda: S iznošenjem krasule u otvoreni prostor povećava se i zalijevanje, ali je zalijte tek kada se zemlja osuši jer inače može doći do truljenja korijena. Ljeti se, ukoliko je vani, zalijeva rano ujutro, prije izlaska sunca, jednom u sedam do deset dana zavisno od toplote. Zimi, ukoliko su na hladnijem mjestu, zalijevaju se par puta tokom čitave zime. Ukoliko su u prostorijama sa grijanjem zalijevaju se svakih 10-15 dana, tj. kada se zemlja osuši.

Orezivanje: Krasulu možete povremeno orezati kako biste dobili gušću i bujniju krošnju.

Presađivanje:  Za presađivanje i uzgajanje koristite zemlju za kaktuse i osigurajte dobru drenažu, da bi korijen ostao zdrav i da se ne bi pojavile bolesti poput truljenja i gubljenja lišća. Najbolja je mješavina 40% pijeska, 20% šumskog humusa, 20% zemlje za cvijeće  s malo sitnog šljunka,  ili lomljene cigle kao drenaže. Presađuje se rijetko, svakih par godina. Odraslim biljkama se mijenja površinski sloj zemlje.

Razmnožavanje: Postoje dva načina razmnožavanja i to odrezanim grančicama ili listićima

Prvom metodom odrežete grančicu dužine od 5 do 15 cm, pustite da se rez zasuši dva-tri dana, a zatim grančicu posadite u smjesu zemlje i pijeska. Zalijevajte nekoliko dana, ali ne pretjerano jer će reznica istrunuti. Pustiće korijen za oko mjesec dana, a onda je presadite u posebnu posudu.

Druga metoda je razmnožavanje iz lista. Jednostavno – list otkinite s biljke i položite na zemlju. Za oko mjesec dana list će pustiti korjenčiće. Kada uzimate list za razmnožavanje, pazite da on bude cijeli i da ga odlomite uz samo stablo. Njega krasule ne podrazumijeva prihranu, ali ako hoćete da brže raste, upotrijebite odgovarajuće preparate.

Krasula je jako otporna biljka i štetočinje će je rijetko napasti. Kao posljedica pretjeranog zalijevanja ili zbog nedostatka svjetla listovi se mogu sušiti ili opadati. Kada listovi otpadnu, odmah ih sklonite sa zemlje jer mogu imati negativan uticaj na rast biljke.