Zanimljivosti /

KRATKA ISTORIJA SIRA

Kako to obično stoji sa većinom dobrih stvari tako je i za sir vezano vjerovanje da je nastao potpuno slučajno. Prije gotovo 8 hiljada godina, ljudi su uvidjeli da se prilikom transporta mlijeka na visokim temperaturama, mijenja njegova struktura i miris. Sve od tada do današnjih dana, sir je postao nezaobilazna, i mnogima omiljena namirnica na trpezama širom svijeta.

Gdje su nastali prvi sirevi?

Pripitomljavanjem životinja koje su nam danas poznate kao “domaće” čovjek je napravio krupan civilizacijski korak koji je označio prestanak nomadskog načina života. Najraniji zapisi koji ukazuju na proizvodnju sira pronađeni su na području današnjeg Egipta, dok su slični dokazi kao i posuđe za dobijanje sira pronađeni na čitavom predjelu sjevernog Mediterana i Anadolije. Najzastupljeniji su bili sirevi od kozijeg i ovčijeg mlijeka dok su kravlji sirevi nastali dosta kasnije, nakon pripitomljavanja goveda.

Kako nastaje sir?

Sir nastaje koagulacijom gdje, pomoću enzima, mlijeko mijenja svoje agregatno stanje iz tečnog u gelasto. Daljim dodavanjem sirila, mlijeko fermentira pa se, uz pomoć bakterija, mliječni šećeri pretvaraju u kiselinu gdje dolazi do zgrušavanja. Od daljeg procesa obrade i vremena starenja zavisi i vrsta sira koja će se dobiti kao konačni proizvod.

Najpoznatije regije u proizvodnji sira

Proizvodnja sira bila je široko rasprostranjena na područjima nekadašnje stare Grčke i Rimskog carstva. Iako danas na sam pomen sira odmah zamislimo zelene pašnjake Alpi, Francusku i Švajcarsku, vodeći svjetski proizvođač su ipak Sjedinjene Američke Države, koje imaju udjela u čak 30% godišnje svjetske proizvodnje. Zatim slijede Njemačka, Francuska i Italija.

Koliko vrsta sira postoji?

Na svijetu postoji preko dvije hiljade vrsta i podvrsta sireva. Kada uzmemo u obzir da je to namirnica koja nastaje od iste sirovine, možemo da steknemo uvid u to koliko je proces proizvodnje zahtjevan i dugotrajan, kao i u kojoj mjeri zavisi od različitih faktora. Među najpoznatijim sirevina na našim prostorima ističu se: trapist, kačkavalj, grčka feta, gauda, mocarela i razne varijante domaćeg i industrijski proizvedenog mladog i sitnog sira.

Koji je vaš omiljeni sir? Ako još uvijek nemate odgovor, budite bez brige. Preko dvije hiljade vrsta je sasvim dovoljno i sigurno se među njima može pronaći bar nekoliko okusa koji će zadovoljiti i najprobirljivije sladokusce!