Recept /
KREKERI SA TRAPISTOM I DŽEMOM OD SMOKAVA

Sastojci:
Za krekere:
- 150 g heljdinog brašna,
- 300 g pšeničnog brašna
- 2 dcl vode,
- prstohvat soli,
- 50 g maslaca,
- 50 g lana,
- 50 g susama
Priprema:
Tijesto zamijesiti, razviti i sjeći kocke dimenzije 3×3. Peci na 230 stepeni 5 minuta. Na ohlađene krekere mazati džem od smokava, zatim redati kockice Trapist sira Marija Zvijezda i posipati isjeckanim tostiranim bademima. Uživajte!
Savjet majstora:
Da li ste znali:
- Sir, odnosno neki njegovi sastojci, kao što su proteini, probiotici i kalcij pozitivno utječu na zdravlje. Oni koji konzumiraju sir imaju 14 posto manje šanse da će dobiti neku srčanu bolest i 10 posto manje šanse od moždanog udara.
- Bademi sadrže malo ugljikohidrata, a puno zdravih masti, proteina i vlakana. To ih čini odličnima za regulaciju razine šećera kod dijabetičara. Pored toga, predstavljaju jedan od najboljih izvora vitamina E. Jedna porcija badema će zadovoljiti čak 37% ukupne preporučene dnevne vrijednosti vitamina E.