Recept /

KREKERI SA TRAPISTOM I DŽEMOM OD SMOKAVA

Sastojci:

Za krekere:

  • 150 g heljdinog brašna,
  • 300 g pšeničnog brašna
  • 2 dcl vode,
  • prstohvat soli,
  • 50 g maslaca,
  • 50 g lana,
  • 50 g susama

Priprema:

Tijesto zamijesiti, razviti i sjeći kocke dimenzije 3×3. Peci na 230 stepeni 5 minuta. Na ohlađene krekere mazati džem od smokava, zatim redati kockice Trapist sira Marija Zvijezda i posipati isjeckanim tostiranim bademima. Uživajte!

Savjet majstora:

Da li ste znali:

  • Sir, odnosno neki njegovi sastojci, kao što su proteini, probiotici i kalcij pozitivno utječu na zdravlje. Oni koji konzumiraju sir imaju 14 posto manje šanse da će dobiti neku srčanu bolest i 10 posto manje šanse od moždanog udara.
  • Bademi sadrže malo ugljikohidrata, a puno zdravih masti, proteina i vlakana. To ih čini odličnima za regulaciju razine šećera kod dijabetičara. Pored toga, predstavljaju jedan od najboljih izvora vitamina E. Jedna porcija badema će zadovoljiti čak 37% ukupne preporučene dnevne vrijednosti vitamina E.