Recept /

KREM SUPA OD KELJA, ORASA I JABUKA

Priprema: 20 minuta
Složenost: Vrlo jednostavno i brzo 😊

Vrijeme je za nove zdrave navike. 😊

Ovo je misao koja je sve prisutnija početkom godine, a posebno nakon prazničnog perioda kada smo uživali u bogatim trpezama punim slasnih i slatkih okusa. 😊
Zato vam, već danas, donosimo prijedlog i jednostavan recept za zdrav i brz obrok  „na kašiku“.
Topla krem supa od kelja ugrijaće vas u ovim zimskim danima i biće zdrav obrok prepun vitamina koji će prijati našem organizmu.
Kelj u kombinaciji sa jednom od najzdravijih voćki na svijetu, jabukom, čini ovu zdravu i pomalo neobičnu kombinaciju tako poželjnim obrokom, čak iako niste veliki ljubitelj zeleniša. 😊
Prepun je vitaminima A, K i C, željezom, kalcijumom, magnezijumom, te vlaknima i sa punim pravom je proglašen jednom od najzdravijih zelenih namirinica iz porodice kupusa. 😊
Dosta je priče, idemo na pripremu, pa za sto.😊

 

Sastojci:

  • 4 orasa sjeckana na komadiće
  • 1 glavica crvenog luka sitno isjeckanog
  • 2 naribane mrkve
  • 200 grama kelja isječenog na krupnije komade
  • 2 crvene jabuke oguljenje i sitno isječene
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 500 ml povrtnog temeljca za supu

Priprema:

  1. Na ugrijanoj tavi 2-3 minute tostirajte isječene orase, da dobiju boju i malo hrskavosti. Zatim skinuti sa šporeta i ostaviti da se ohlade.
  2. Na malo ulja propržiti sječeni luk, mrkvu i jabuke, preliti sirćetom i nakon par minuta dinstanja, dodati i povrtni temeljac.
  3. Sve zajedno kuhati na laganoj vatri 10 minuta  uz povremeno miješanje. Nakon toga dodajte kelj i kuhajte još 2-3 minute, da kelj omekša.
  4. Izmiksajte sve u blenderu i poslužiti uz tost hljeb kao predjelo ili međuobrok.

Na našim svježim odjelima uvijek vas čeka kvalitetno povrće i voće kao osnova zdrave i izbalansirane ishrane.

Probajte recept i javite nam kako vam se dopada.

Prijatno. 😊