Zanimljivosti /

KROFNE- ZAVIRITE U SVIJET OMILJENIH POSLASTICA

Svi vole tople, mekane loptice od tijesta, punjene slatkim nadjevima, sa raznobojnim prelivima i posute mrvicama. Naravno, riječ je o krofnama. Njihov miris asocira na djetinjstvo, obožavaju ih sve generacije, a u nastavku vam predstavljamo i nekoliko zanimljivosti o njima.

Kako je nastao prepoznatljiv oblik krofne?

Prema legendi, jedan američki mornar je svoje krofne naredao na drške kormila, kako bi mu ruke bile slobodne za upravljanje brodom. Od tog trenutka, svoje krofne pravio je baš u ovom obliku kako bi uvijek mogao da uživa u njima. Naravno, istina je da šupljina u tijestu omogućuje da se ono ravnomjernije ispeče, ali ako je legenda istinita, ovaj mornar ipak zaslužuje priznanje za svoju kreativnost.

Krofne oko svijeta

U Holandiji i Belgiji se krofne simbolično jedu za praznike, sa bobičastim voćem. Norveške krofnice su zbijene i veoma slične američkim. Francuske krofne imaju prepoznatljivu rebrastu formu na okrugloj osnovi i neodoljiv miris limuna. Naše domaće krofne sa kvascem, lagane paperjaste, punjene džemom ili kremom, preuzeli smo vjerovatno od njemačkih Berliner krofni.  U Aziji su veoma česta poslastica, potopljene u aromatični slatki sirup. U Kini se jedu youtiao krofne, sa sojinim mlijekom, a veoma su česte i punjene slane krofne, sa povrćem, mesom i začinima.

Različiti nadjevi

Postoji mnogo tipova krofni, naročito kada su u pitanju oblik, način pripreme i punjenje. Pored standardnih ukusa čokolade, vanilije ili jagode, postoje i neki koji su zaista neobični. Na primjer, wasabi, sir, šampanjac, poi (havajska skrobna pasta), južni začin (napravljen od zelenog čilija i timijana), maslinovo ulje, ruzmarin, piletina itd.

Krofne su nezvanična nacionalna užina Kanade

Možda ste pomislili da je Amerika zemlja krofni, ali ipak je Kanada ta koja ima više prodavnica krofni po glavi stanovnika nego bilo koja zemlja na planeti. Kanađani jedu više krofni nego građani ostalih država, pa su tako i postale nezvanična nacionalna užina Kanade.

Dan krofni i mjesec krofni

Svjetski dan krofni, koji se obilježava u Sjedinjenim Državama je prvog petka u junu svake godine. Mnoge američke prodavnice krofni nude besplatne krofne na ovaj dan, dok se oktobar smatra mjesecom krofni.