Recept /
KROSTINI SA KOZIJIM SIROM I CVEKLOM

Sastojci:
- 1 pakovanje (300g) Mons Produkt kozjeg mekog sira
- 1 veća glavice cvekle
- 30g oraha
- 30g rukole
- 2 kašike livadskog ili bagremovog meda
- 1 kašika senfa
- 1 baget crnog hljeba
Priprema:
Čitavu cveklu staviti u foliju, te peći u rerni na 220 stepeni 30 minuta. Zatim cveklu, ohladiti oguliti i isjeći na kocke. Rukolu očistiti, oprati i natrgati prstima na manje komade. Crni hljeb prepeći, i prema slici složite zalogajčiće na kriškice hljeba, počev od sloja mekanog kozijeg sira na koji ćete aranžirati cveklu, rukolu i orahe, a zatim preliti sa dresingom od senfa i meda.
Dresing: Pomiješati 2 kašike meda i 1 kašiku senfa. Miješati dok se ne sjedine u homogenu masu.
Savjet majstora:
Da li ste znali:
- Kozji sir ima visoku nutritivnu vrijednost, lakše je probavljiv, ima manje kalorija i masnoće u odnosu na druge sireve, a bogat je proteinima, kalcijumom, ima riboflavina i vitamina B2. Obiluje i vlaknima koja ubrzavaju metabolizam i pomažu topljenje masti. Posebno se preporučuje u trudnoći, sportistima i osobama koje su izložene fizičkim naporima.
- Za cveklu kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu pokvareno. Izuzetno korisna u liječenju slabokrvnosti kod dece i mladih osoba, jer sadrži visok procenat gvožđa.