Recept /

KROSTINI SA KOZIJIM SIROM I CVEKLOM

Sastojci:

  • 1 pakovanje (300g) Mons Produkt kozjeg mekog sira
  • 1 veća glavice cvekle
  • 30g oraha
  • 30g rukole
  • 2 kašike livadskog ili bagremovog meda
  • 1 kašika senfa
  • 1 baget crnog hljeba

Priprema:

Čitavu cveklu staviti u foliju, te peći u rerni na 220 stepeni 30 minuta. Zatim cveklu, ohladiti oguliti i isjeći na kocke. Rukolu očistiti, oprati i natrgati prstima na manje komade. Crni hljeb prepeći, i prema slici složite zalogajčiće na kriškice hljeba, počev od sloja mekanog kozijeg sira na koji ćete aranžirati cveklu, rukolu i orahe, a zatim preliti sa dresingom od senfa i meda.

Dresing: Pomiješati 2 kašike meda i 1 kašiku senfa. Miješati dok se ne sjedine u homogenu masu.

Savjet majstora:

Da li ste znali:

  • Kozji sir ima visoku nutritivnu vrijednost, lakše je probavljiv, ima manje kalorija i masnoće u odnosu na druge sireve, a bogat je proteinima, kalcijumom, ima riboflavina i vitamina B2. Obiluje i vlaknima koja ubrzavaju metabolizam i pomažu topljenje masti. Posebno se preporučuje u trudnoći, sportistima i osobama koje su izložene fizičkim naporima.
  • Za cveklu kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu pokvareno. Izuzetno korisna u liječenju slabokrvnosti kod dece i mladih osoba, jer sadrži visok procenat gvožđa.