Savjet /

Kuća se gradi od temelja, a torta od kore

Priprema torti i kolača za jedne je pravi izazov, dok je za druge „mačiji kašalj“. Profesionalni slastičari su učili i sticali iskustva godinama kako bi došli do savršenih recepata i poslastica koje ih predstavljaju. Možda nećete biti baš kao pravi profesionalac, ali i vaše poslastice mogu sa ponosom pred goste, ako uvijek znate poneki trik ili poštujete osnovna pravila.

Kako se kuća gradi od temelja, tako je osnov svake torte ili kolača kora i zato je važno da je uvijek kvalitetno urađena. Najbolje je ne improvizovati kada je kora u pitanju, kako se ne biste doveli u situaciju da se cijela torta sruši. Zato u nastavku pažljivo pročitajte nekoliko savjeta i trikova za savršenu koru.

PATIŠPANJ

Da bi torta bila fino oblikovana važno je da kora bude pravilne strukture. Zato je važno da lijepo naraste prilikom pečenja, da ne ostane sirova, kao i da ne popuca. U tome vam mogu pomoći kalupi za pečenje, ali i sprej ili pek papir kako se kora ne bi zalijepila i kako bi sve ostalo u jednom komadu.

Za finu i mekanu koru mutite posebno žumanjke a posebno bjelanjke, a prašak za pecivo prvo pomiješajte sa brašnom pa tek onda dodajte ostatku smjese. Kako biste bili sigurni da je kora pečena ravnomjerno i da nije ostala sirova u sredini, provjerite tako što ćete je bocnuti čačkalicom. Ako je čačkalica suha i čista i na njoj nije ostalo zalijepljeno tijesto, tada znate da je kora pečena.

Ovakve kore se peku ukoliko spremate rolat, šampitu, grčku tortu, mafine i druge fine torte i kolače.

PUSLICA

Pusla kora pravi se od bjelanjaka i traži posebnu pažnju, a da bi svaki put uspjela savjet je da prvo dobro istučete bjelanjke. Kada su bjelanjci umućeni u čvrsti snijeg, tek tada im postepeno dodajte šećer kako bi i dalje struktura ostala čvrsta.

Kod pusla kore veoma je važno voditi računa i o procesu pečenja. Ovakve kore zahtijevaju postepeno i dugotrajno pečenje, više nalik na sušenje, ali temperatura ne treba biti jaka kako kora ne bi izgorjela.

Možda i najpoznatija torta od onih koje se prave od ovakvih kora je španski vjetar, a tu su i šuškava torta ili, kao što naziv kore kaže, torta puslica. Pusle se mogu naći u obliku kore, ali i neodoljivih malih puslica.

KORA KOJA SE NE PEČE

Postoje i kore koje se ne peku. Najčešće se kao podloga tortama koriste keks ili piškote. Za određene torte se uzima cijeli keks ili piškota, ali mogu biti i mljeveni kojima se dodaju otopljeni maslac ili margarin kako bi kora bila kompaktna i sočna.

Ukoliko ipak redate cijeli keks ili piškote, prethodno ih namočite u kafu, mlijeko ili voćni sok kako bi podloga bila mekana  i laka za rezanje. Vodite računa da keks ne natopite previše kako se ne bi dno raspalo jer će keks upiti i sočnost koju mu daje fil.

Kore koje se ne peku prepoznaćete u cheezcake-u, tiramisu-u, ledenom brijegu, bajaderi i sličnim receptima, a jedna od vrsta kora koje se ne peku je i poznata oblanda.

Redovno pratite našu rubriku, jer već u narednom tekstu pišemo savjete i trikove za pripremu fila, kako bismo nastavili pripremu naše torte.