Zanimljivosti /

LIČI – VELIČANSTVENA AZIJSKA TREŠNJA

Azijski kontinent bogat je raznovrsnim voćem koje sve više stiče popularnost i na našim prostorima, kako zbog svoje egzotičnosti tako i zbog izvanrednih nutritivnih svojstava kojima se odlikuje. Među prirodnim plodovima koji se na njemu vijekovima uzgajaju, posebno se izdvaja Liči – azijska trešnja koja spada u omiljeno voće na području Kine, Japana, ali i Indonezije i Filipina.

Šta je liči i kako ga konzumirati?

Liči po obliku doista podsjeća na trešnju, s tim što mu je tekstura drugačija jer ga pokriva hrapava, krhka ljuska. Prije konzumacije ga je potrebno oljuštiti, što nije komplikovano, jer je dovoljno lagano zarezati ljusku nožem i jednostavno je odvojiti kako bismo došli do bijelog, mekog i jestivog ploda.

Sam plod je izuzetno sočan, blago kiselkastog do slatkog ukusa koji osvježava i asocira na kombinaciju kivija, manga, bijelog grožđa i trešnje. Osim što ima autentičan ukus, sadrži i veće količina vitamina C, kao i vitamine B kompleksa te kalijum, fosfor i magnezijum. Zahvaljujući tome, liči ima veoma pozitivan uticaj i na naš organizam, te nije ni čudo zašto se nalazi na visokom mjestu među namirnicama koje su cijenjene na dalekom istoku.

O ličiju se pričaju legende i priče

Drevna kineska legenda koja kaže da oni koji jedu po nekoliko plodova ličija svakog dana, mogu trajno preuzeti njegova svojstva i biti dugoročno zdravi, a ovo voće je ujedno i jedno od prvih o kojima se pisalo – pa ono ima svoje mjesto i u staroj kineskoj književnosti. Sa druge strane, liči se smatrao, a i danas se smatra simbolom blagostanja i bogatstva, što se može dovesti i u vezu sa njegovom plodnošću, koja se značajno povećava što je drvo ličija starije. Tako će stablo ličija starosti oko 5 godina rađati oko 500 plodova, dok će ono od 20 godina roditi i do 5000 voćki po godini.

Započnite dan uz vitamine

Odličan  ukus i visoka nutritivna vrijednost čine liči savršenim sastojkom za jednostavne napitke koji nam obezbjeđuju dragocjenu energiju na početku dana, ali i utiču na izgradnju imuniteta i otpornost organizma. Jedan od popularnih recepata je i „liči šejk“ čiji način pripreme možete pročitati u nastavku.

Sastojci:
1 dl jogurta
50 g kupina ili malina
3 kašike limunovog soka
Sok od pola limete
Kašika meda
Pola šolje očišćenog ličija

Sve sastojke sjedinite, a potom umutite mikserom ili ih stavite u blender. Servirajte rashlađeno, pospite mljevenim lješnikom ili bademom i uživajte u osvježavajućem ukusu koji trenutno razbuđuje i omogućava nam da iskoristimo dan na najbolji način. I naravno, nemojte zaboraviti da posjetite odjel voća i povrća u Tropic centru Banja Luka i uvjerite se u razloge zbog kojih se liči smatra draguljem među egzotičnim voćem.