Zanimljivosti /

Ljubičasti karfiol

Bogatstvo ljubičastog karfiola

Postoji veoma dobar razlog zbog kojeg karfiol spada u namirnice koje se veoma često koriste u ishrani na našem podneblju. Ovaj prirodni izvor nutritijenata se na prvom mjestu odlikuje karakterističnim ukusom koji se lako zavoli, pri čemu je podjednako važno napomenuti lakoću pripreme na različite načine. Danas je zastupljen u gotovo svim svjetskim kuhinjama, a svoje porijeklo vodi sa područja Mediterana i Male Azije.

 

Naravno, poput većine prirodnih plodova i karfiol ima svoje varijacije, pri čemu je jedna od najpopularnijih upravo ona ljubičasta, koja osim zanimljivog izgleda donosi i veliki broj prednosti po pitanju svoga sastava. Osim proteina i aminokiselina, odlikuje se i bogatstvom vitamina C, te prema nekim izvorima obezbjeđuje čak polovinu njegovog neophodnog dnevnog unosa. Međutim, ne treba zaboraviti napomenuti ni vlakna koja značajno pomažu varenju kao i čitav niz minerala i materija koje pomažu izgradnji imunog sistema. Redovna konzumacija karfiola svakako da donosi i brojne druge benefite jer predstavlja jedno od gradivnih osnova zdrave i balansirane ishrane.

 

NAŠA PREPORUKA ZA PRIPREMU

Ukoliko ste spremni da mu date šansu, znajte da ćete nesumnjivo uživati ukoliko ga na nekoliko minuta spustite u ključalu vodu te nakon što se ohladi začinite sitno sjeckanim bijelim lukom, malo limunovog soka i nekoliko kapi maslinovog ulja. Takođe, nemojte izbjegavati da ga konzumirate sirovog, a ukoliko vam ukus ne odgovara, iskoristite ga kao sastojak u jutarnjim „smoothie” recepturama. Naravno, ljubičasti karfiol možete poslužiti i kao prilog uz jela od mesa, tako da nema sumnje da će svako biti u mogućnosti da mu se prepusti na način koji mu odgovara.