Zanimljivosti /

Mala istorija paste

Čudesni svijet paste teško je opisati u nekoliko rečenica. U njihovoj pripremi inspiraciju podjednako pronalaze kako iskusni kuhari, tako i početnici. Naravno, danas je najčuvenija italijanska tjestenina koja predstavlja sastavni dio ishrane gotovo svih kultura. Međutim, njeno stvarno porijeklo daleko je složenije.

Jedna od teorija kaže da ih je Italijanima otkrio čuveni Marko Polo, nakon povratka iz daleke Kine.  Ovo je vjerovatno tačno kada je u pitanju tjestenina u čijem sastavu se nalazi riža,  ali kada govorimo o dugim rezancima, zasluge svakako pripadaju Arapima. Još u sedmom vijeku, arapski osvajači su ih donijeli u Palermo, a njihova popularnost krila se u prostoj činjenici da su bili idealna namirnica kojom se mogla prehraniti vojska tokom dugih putovanja. Ono što sigurno niste znali, jeste podatak da su se u to vrijeme oni pripremali bez ičega i tako servirali.

Danas, srećom, znamo da možemo bolje! Kulinarski majstor kome se na tome trebamo zahvaliti zvao se Bonvičino, a svoju kreativnost ispoljio je stvarajući različite sosove i oblike paste. A kada su u 16. vijeku Španci iz Amerike donijeli paradajz, više nije bilo prepreka u pripremanju najčuvenijih specijaliteta u kojima i danas uživamo.

U našoj kuhinji, paste pripremamo sa posebnom ljubavlju, baš kao što ih i vi pripremate u vašem domu. Prošetajte do nas, jer ako ih probate, garantujemo da ćete im se uvijek vraćati. A najljepše od svega je to što možete uživati u različitim recepturama od kojih svaka priča svoju jedinstvenu priču. Upoznajte ih!