Zanimljivosti /

Mala priča o jabukama

Ukusni plodovi jabukovog drveta, sa dobrim razlogom spadaju u jedne od omiljenih vrsta voća kako u svijetu, tako i na našim prostorima. Zlatni Delišes, Ajdared, Jonatan i Greni Smit su samo neke od brojnih sorti jabuka sa kojima se možete sresti u domaćim voćnjacima i trgovinama, a svaka od njih odlikuje se svojim specifičnim ukusom i karakteristikama.

Prema pojedinim arheološkim nalazima, smatra se da su ljudi uživali u jabukama čak i 6.500 godina prije nove ere. Stari Rimljani su jabuku smatrali luksuznim voćem, a tadašnji obroci su se smatrali potpunim ako započnu sa jajetom a završe se jabukom. Kinesko ime za jabuku, ujedno je i riječ za mir, a ona i dalje spada u naročito popularan poklon prilikom prijateljskih i porodičnih posjeta.

Ono što ste vjerovatno znali jeste činjenica da vam jabuke mogu pomoći da održite blistav osmijeh, međutim vjerovanje da one mogu u potpunosti zamijeniti pastu  za zube nije tačno. Prava istina jeste da njene kiseline mogu pomoći u izbjeljivanju zuba, dok njena sočna unutrašnjost može doprinijeti uklanjanju ostataka hrane. Međutim ovo nije njihova jedina prednost.

S obzirom da sadrže vlakna, jabuke doprinose čišćenju organizma od štetnih materija,  smanjuju nivo štetnog holesterola i utiču na redukciju patogenih bakterija. Zahvaljujući visokom procentu bora, jabuke podstiču moždane aktivnosti i poboljšavaju koncentraciju. Korisne su i za stabilizaciju sna, smanjenje umora, povišenog pritiska i vrtoglavice.

Ukoliko prošetate do nas i posjetite naš odjel voća i povrća, sigurni smo da ćete sa lakoćom odabrati pravu sortu jabuka i uvjeriti se u istinitost tvrdnje da su baš one jedan od najvrijednijih, prirodnih čuvara našeg zdravlja.