Zanimljivosti /

MASLINOVO ULJE – DRAGOCJENI DAR MEDITERANA

Podjednako važan kao izbor kvalitetnih namirnica koje svakodnevno konzumiramo je i izbor dodataka pomoću kojih spremamo i sa kojima začinjavamo hranu. Boca kvalitetnog maslinovog ulja zato treba da je u našoj kuhinji uvijek na vidnom mjestu kako bi nas podsjetila da je ono najbolja alternativa svim uljima i mastima koje smo možda navikli da koristimo u kuhanju.

Legenda kaže

Postoji nekoliko vjerovanja o tome kako je nastala ova dragocjena namirnica, ali sva potiču od legende o nastanku drveta masline i nadmetanju Atine, boginje mudrosti i Posejdona, boga mora. Naime, trebalo je jednom važnom gradu dati ime, a kako su za taj zadatak bili zaduženi bogovi sa Olimpa, Zevs je pozvao Atinu i Posejdona i rekao im da će ime gradu dati onaj koji žiteljima da vrijedniji poklon. Posejdon je zatim udario trozupcem o zemlju i sa tog mjesta je potekla voda. Atina je stanovništvu darovala drvo masline i time odnijela neprikosnovenu pobjedu nakon čega je grad dobio njeno ime, dok je maslina postala simbol obilja i dugovječnosti.

Tečno zlato

Nije prošlo mnogo vremena od kada su ljudi uvidjeli sve benefite gajenja i konzumiranja ploda masline – do toga da su ga nazvali „tečnim zlatom“. Prije svega, ističu se njegova antioksidativna svojstva što znači da ono pomaže obnovi organizma. Bogatsvo bjelančevinama čini ga idealnim za sve koji vode računa o balansiranoj ishrani, baš kao i obilje vitamina iz grupe A, D, K i E. Sa ovom namirnicom teško da možete da pretjerate, pa je slobodno dodajte svim svojim omiljenim salatama i jelima od mesa i povrća.

Vrste

Najkarakterističnija razlika maslinovog u odnosu na druga ulja je ta da se ono ne dobija iz koštice već iz presovanja mesnatog ploda. U samom procesu proizvodnje teži se cijeđenju pri niskim temperaturama i bez upotrebe hemijskih supstanci kako ulje ne bi mijenjalo svoja hranjiva svojstva. Slično raznim sortama i ukusima vina, tako i maslinovo ulje ima drugačiji ukus u zavisnosti od klime, terena, i sorte maslina koja je korišćena za njegovo dobijanje.

Ekstra djevičansko
Ekstra djevičansko maslinovo ulje je dobijeno hladnim cijeđenjem i presovanjem ploda. U procesu njegovog pravljenja i kasnijeg skladištenja održava se konstantna temperatura i ne koriste se dodatne hemijske supstance.

Djevičansko
Dobijeno je na isti način kao i ekstra djevičansko, hladnim cijeđenjem, s tom razlikom da je ekstra djevičansko dobijeno prvim, a djevičansko maslinovo ulje drugim i trećim cijeđenjem ploda masline, maksimalno jedan dan nakon branja.

Rafinisano
Ulje je dobijeno tehnološkim procesima koji podrazumijevaju zagrijavanje i hemijsku obradu te se ovako dobijen proizvod smatra namirnicom manjeg kvaliteta od ekstra djevičanskog i djevičanskog maslinovog ulja. Ipak, i rafinisano ulje može biti bogato slobodnim masnim kiselinama i vitaminima i ne treba ga izbjegavati u kuhanju.

Upotreba u kuhinji

Preporuka je da ekstra djevičansko ulje masline konzumiramo svježe, prije svega zbog njegovog aromatičnog ukusa koji može varirati nakon što se ulje termički obradi. Zato je ono omiljeni dodatak salatama, marinadama za ribu, pastama i jelima od povrća. Ukoliko ipak želite da dodate ulje svom omiljenom receptu u prženju ili pečenju, uradite to bez ikakve bojazni da će ulje izgubiti na kvalitetu. Tačka topljenja maslinovog ulja je 200 stepeni celzijusa i do te temperature ono u potpunosti zadržava sve korisne sastojke.

Umjesto kozmetičkih preparata

Zbog svog korisnog dejstva, ulje od ploda masline oduvijek je korišćeno kako u kulinarstvu, tako i u kozmetičkim i proizvodima za održavanje higijene. Pored pregršt sapuna i krema na bazi maslinovog ulja za njegu kože i kose, možete ga svakodnevno koristiti i u njezi kože lica ili ruku. Napravite sami svoju omiljenu masku za lice tako što ćete kombinovati ulje, limun, krastavac i žumance. Ovaj tretman preporučuje se svima čija je koža duže vrijeme izložena sunčevim zracima – bilo u ljetnjim mjesecima, na moru ili zimi, na skijanju.

Savjeti za odlaganje

Uvijek provjerite rok trajanja na boci koju kupujete. Jednom otvorenu bocu ili kanister ulja, trebalo bi iskoristiti u roku od godinu dana, a za njihovo skladištenje potražite tamno i hladno mjesto do kojeg ne dopiru direktni sunčevi zraci niti ima oscilacija u temperaturi. Maslinovo ulje možete odložiti i u frižider i nemojte se brinuti ukoliko ono promijeni svoju strukturu i postane gusto. Za samo nekoliko minuta na sobnoj temperaturi, biće ponovo spremno za korišćenje i uživanje.