Hrono Kutak /

Mini pljeskavice sa ljutim sosom

Sastojci:

400 grama junećeg, dva puta mljevenog, mesa

srednja glavica crvenog luka

malo kisele vode

malo maslinovog ulja

so, biber, kumin.

Priprema

 

Pola glavice crvenog luka isjeckajte što sitnije, dodajte začine, malo maslinovog ulja i malo kisele vode, ali zaista malo. Sve dobro umijesite rukama i ostavite da stoji nekoliko sati. Za to vrijeme možete da spremite sos, koji kasnije možete da podgrijete ako treba.

 

Za sos vam je potrebno:

 

1/3 sosa od paradajza (kutija od 500 militara, bez dodatog šećera)

preostala polovina crvenog luka

čen do dva bijelog luka

so, biber, čili

malo maslinovog ulja.

Zagrijte ulje, ubacite crveni luk i, kada počne da se cakli, dodajte sitno nasjeckani bijeli luk. Kada on dobro zamiriše, dodajte paradajz sos i začine.

 

Pljeskavice ispecite u tavi sa malo ulja. Zajedno sa njima, izgrilujte malo tikvice i sve to složite u tanjir sa matovilcem i čeri paradajzom. I pospite ljutim sosom.