Savjet /

Namirnice bez roka trajanja

Postoje namirnice koje mogu zauvijek stajati u vašoj kuhinji i nikada se neće pokvariti.

Med

Pravi med može se vremenom kristalizovati ili malo promijeniti boju, ali nema rok trajanja. Čuvajte ga na hladnom mjestu i dobro zatvorite teglu sa medom.

Riža

Skoro sve vrste riže imaju neograničen rok trajanja, ako je držite daleko od vlage. Izuzetak je jedino smeđa riža jer sadrži puno više ulja u sebi i njen rok je kraći. Čuvajte je na suvom i hladnom mjestu. Jednom kad otvorite kesicu premjestite rižu u dobro zatvorenu posudu. Možete je takođe držati i u frižideru ili zamrzivaču.

Šećer

On se nikad neće pokvariti bilo da je riječ o bijelom, smeđem ili šećeru u prahu jer ne podržava razvoj bakterija. Jedino što mu se može desiti je da postane pretvrd. Očuvaćete ga svježim ako ga držite u dobro zatvorenim posudama ili u originalnoj ambalaži, ali dobro zatvorenoj.

Jaka alkoholna pića

Destilovana pića poput vodke, ruma, viskija, džina i tekile se nikad ne kvare, bez obzira kada se otvore. Njihov ukus i aroma mogu oslabiti nakon otvaranja, ali da bi došlo do toga treba da prođe jako puno vremena. Čuvajte ih na hladnom, suvom i mračnom mjestu, daleko od sunčeve svjetlosti i toplote. Dobro zavrnite čep nakon korišćenja.

Kukuruzno brašno

Ako ga čuvate daleko od kondezacije, dobro zatvorenog na suvom i hladnom mjestu može vam trajati zauvijek.

So

Ona se ne može pokvariti, bez obzira kako izgleda. Samo je čuvajte daleko od vlage.