Savjet /

Namirnice koje brišu umor

Ako ste često umorni i nervozni preporučujemo vam da u svoju prehranu obavezno uvrstite slijedeće namirnice.

Konzumiranjem ovih namirnica unijećete u svoj organizam prijeko potrebne vitamine I minerale koji će vam pomoći da se opustite I postanete osoba manje kritična prema sebi I drugima 🙂

Brokula – bogata je hranjivim tvarim, prije svega vitaminom C, koji povećava apsorpciju željeza u organizmu i umanjuje osjećaj slabosti. Vitamin C potiče lučenje adrenalina, što omogućava održavanje razine energije u stresnim situacijama.

Integralna riža – ova žitarica je kompleksni ugljikohidrat bogat biljnim vlaknima, manganom, aminokiselinama i magnezijumom (važan element za brojne stanične funkcije, uključujući proizvodnju energije).

Narandže – ovo voće, poznato po visokoj koncentraciji vitamina C, omogućava proizvodnju karnitina – molekula koje pomažu organizmu da sagorijeva masnoće za energiju.

Zobene pahuljice – u osnovi kompleksni ugljikohidrati, zobene pahuljice sadrže i topiva biljna vlakna i nezasićene masnoće, što organizmu osigurava dosta energije.

Zeleni čaj – mala količina kofeina i tanina stvara osjećaj opuštenosti i poboljšava raspoloženje i kognitivne sposobnosti. Osim toga, zeleni čaj stimuliše metabolizam, što ubrzava proces mršavljenja.

Jaja – osim visokog sadržaja bjelančevina i holina, koji su od vitalnog značaja za funkcije mozga (naročito memoriju), jaja sadrže tirozin – aminokiselinu koja omogućava proizvodnju norepinefrina i dopamina, dva hormona koja poboljšavaju mentalne funkcije i održavaju energiju.