Zanimljivosti /

Neka bude slatko

Bliži nam se vrijeme praznika, što znači da ćemo imati prilike da uživamo u druženju sa dragim osobama, ali i da okusimo brojne specijalitete i delicije koje se po pravilu pripremaju u ovakvim prilikama.  Naravno, nijedno slavlje ne može se zamisliti bez naših omiljenih slatkiša, pa će čak i oni koji tokom cijele godine vode računa o kalorijama imati šansu da se opuste i prepuste slatkom ukusu. Ali, priča o kolačima seže daleko u prošlost i bogata je zanimljivim detaljima, čiji dio ovom prilikom želimo da podijelimo sa vama.

  • Stari Egipćani su jedan od prvih naroda koji je pravio kolače. Njihove recepture u svojoj osnovi su sadržale različito voće, med i začine.
  • Kolači su stigli na evropski kontinent u sedmom vijeku.
  • Tokom 17. vijeka u Engleskoj je postojalo vjerovanje da će vam držanje voćnog kolača pod jastukom donijeti slatke snove o budućem supružniku.
  • Danas se rođendan ne može zamisliti bez ukusne torte. Međutim, u prošlosti su se torte nosile slavljenicima na poklon.
  • Najskuplja svadbena torta koštala je preko 30 miliona dolara, a svoju astronomsku cijenu ne duguje sastojcima već dragom kamenju kojim je bila ukrašena.
  • Čizkejk (Cheesecake) danas predstavlja jednu od omiljenih poslastica. Njegovo porijeklo datira još iz antičkih vremena, a na poklon su ga dobijale atlete tokom prvih Olimijskih igara.

Neke od ovih činjenica, možda ste već i znali, ali ne škodi da se na njih podsjetite. Na poslijetku, slatkiši su takvi da rijetko mogu da nam dosade. Ukoliko se osjećate spremnim da se ovih dana oprobate u pripremi nekog novog kolača, predlažemo vam da inspiraciju potražite među našim receptima