Recept /

NEODOLJIVI RECEPT ZA PUTER OD KIKIRIKIJA

Pravo je vrijeme da svoje domaćinstvo obogatite jednim kremastim i nutritivno veoma vrijednim namazom. Napravite puter od kikirikija po svom ukusu i uvjerite se i sami u njegovu široku primjenu u raznim receptima.

Iako bismo na prvi pogled pomislili da spada u red koštunjavog voća, kikiriki je zapravo mahunarka koja je po vrsti sličnija grahu i sočivu nego bademima i lješnicima. Pored toga što je važan izvor dobrih masnoća, kikiriki je namirnica koja je izuzetno bogata vitaminom B, kao i vitaminima iz grupe A, E i D. Obiluje mineralima kao što su cink, magnezijum, kalijum i fosfor i zbog visokog sadržaja masti i ugljenih hidrata preporučuje se za sve one kojima je fizička aktivnost sastavni dio svakoga dana.

Šta vam je potrebno za puter?

Iako se preporučuje da se puter pravi od sirovog kikirikija, takođe ga možete napraviti i od pečenog. Važno je samo da temperatura u vašoj rerni ne prelazi 180 stepeni kako se ne bi izgubile sve hranjive materije. Pospite sirovi kikiriki po papiru za pečenje i pecite ne više od desetak minuta.

Pored sjeckalice ili blendera i kikirikija, biće vam potrebno i maslinovo, ili neko drugo nerafinisano ulje, malo meda i soli po ukusu.

Način pripreme

Oko 500 g kikirikija sipajte u sjeckalicu ili posudu od blendera, dodajte kašičicu meda, malo soli i kašiku ulja. Blendajte nekoliko minuta dok ne dobijete homogenu smjesu. Ukoliko želite da vaš puter bude rjeđi ili gušći, prilagodite tome količinu ulja. Takođe, ukoliko ne želite puter sa šećerom, možete izabrati recept bez meda.

Puter prespite u staklene teglice sa poklopcem i čuvajte u frižideru.

Primjena putera u kulinarstvu

Pored toga što se koristi kao ukusni namaz, puter od kikirikija je neizostavan dio mnogih recepata za kolače, smutije i torte. Zbog svoje kremaste strukture i slatkastog ukusa, možete ga dodati smjesi za domaći hljeb, palačinkama ili ovsenim pahuljicama i bobičastom voću u ukusnom doručku.