Zanimljivosti /

NJEGOVO VELIČANSTVO – SLADOLED

Danas se širom svijeta proslavlja međunarodni dan najhladnijeg slatkiša – sladoleda. Ustanovljen je 1984. godine, odlukom tadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Ronalda Regana, koji je treću nedjelju jula proglasio za zvaničnu nedjelju sladoleda. Od tada, ova poslastica je stekla milionske obožavaoce.

Bili vi ljubitelj ili ne, nesumnjivo je da je najhladniji, kremasti desert omiljena poslastica za rashlađivanje u vrelim ljetnim danima. Može se pronaći u raznim oblicima i veličinama i još većem broju ukusa, ponekad i naizgled nespojivim. A pored uživanja u istom, da li ste znali kada i gdje je nastao i kako je sladoled došao na naše prostore?

Preteča današnjeg sladoleda nastala je u drevnoj Kini, gdje su se na dvorovima miješali led i mlijeko. Slično osvježenje su pravili i Rimljani, kombinovanjem leda i snijega, pomiješanih sa usitnjenim voćem ili voćnim sokovima. Evropljani u sladoledu uživaju nešto kasnije, tek od 17. vijeka, kada su Arapi prenijeli recept na Siciliju i upoznali sicilijanski dvor sa zaleđivanjem kremaste poslastice. Sladoled je dugo vremena bio rezervisan samo za visoke slojeve društva, a njegova industrijska proizvodnja započinje tek u 19. vijeku u SAD-u.

Razvoj tehnologije omogućio je uvođenje novih ukusa i oblika, pojavu korneta i sladoleda na štapiću, čak i pripremu sladoleda u nekoliko minuta na hladnim pločama, ali kada je riječ o ukusima, istraživanja pokazuju da se pored svih danas dostupnih novotarija ljubitelji ovog hladnog osvježenja najčešće odlučuju za ukus vanilije te čokoladni preliv.

Ako ste pomislili da je sladoled samo kalorični desert i ništa drugo, razuvjerićemo vas činjenicama da su određeni sladoledi dobar izvor vitamina i antioksidansa, da sadrže vitamine A i B te kalcijum, a za neke možda i najvažnija informacija je ta da se smatra jednim od manje kaloričnih deserta.

Mi vam preporučujemo, čak i ako niste izraziti sladoledoljubac, da se danas prepustite uživanju u ovoj slasno-hladno-kremastoj poslastici, koja će nesumnjivo prijati vašim nepcima u ovim vrućim ljetnim danima. Veliki izbor, preko čak 200 vrsta sladoleda, dostupan je u Tropic trgovinama, a posebno iznenađenje za Svjetski dan sladoleda očekuje posjetioce Tropic Centra Banja Luka, Istočno Sarajevo, Trebinje, Brod i Tropic marketa Bijeljina.