Zanimljivosti /

NJENO VELIČANSTVO PASTA

Koliko često ste bili u prilici da za ručak ili večeru odaberete pastu? Sigurni smo da je ovo nemoguće izbrojati i za to postoji dobar razlog. Pasta, odnosno tjestenina, dolazi nam u toliko različitih vrsta i načina pripreme da nas svaki put iznenadi  jedinstvenim užitkom. Osim odličnog ukusa, ona se veoma jednostavno priprema i lako kombinuje sa različitim sosevima, pa je ovo još jedan veliki plus koji značajno utiče na njenu popularnost.

Pasta je dio globalne kuhinje

Naravno, mnogi će reći da je pasta autentičan italijanski specijalitet i u tome ima istine. Italijani su definitivno poznati kao majstori njene pripreme i možemo sa sigurnošću reći da su uspješno razvili čitavu kulturu njenog konzumiranja, ali istorijat paste je mnogo širi. Tajna pravljenja rezanaca od riže, nastala je još u staroj Kini, a kada su dugi rezanci u pitanju, mnogi vjeruju da su ih na Siciliju donijeli arapski osvajači. Ono što je manje poznato jeste to da se pasta u davnim vremenima jela bez ičega, a tek će kasnije vješti italijanski kuvar Bonvičino osmisliti različite soseve, pa čak i oblike paste. Ipak, za popularni sos od paradajza treba da zahvalimo Špancima, koji su njegove plodove na evropski kontinent donijeli iz daleke Amerike.

Kako odabrati i skuvati pastu

Pasta se po pravilu kuva u ključaloj vodi, onoliko dugo koliko joj je potrebno da bude al dente – odnosno taman toliko da ne bude previše mekana nakon što je zagrizemo.

Kada je u pitanju odabir paste, važno je da znamo na koji način želimo da je pripremamo, od čega će zavisiti i njena vrsta. U nastavku vam predstavljamo nekoliko savjeta o dužini kuvanja, kao i sosevima sa kojima će se različite paste savršeno kombinovati.

Spaghetti

Bez sumnje najpopularnija vrsta paste, karakterističnog dugačkog oblika, pri čemu debljina može varirati. Kuvaju se tako što je na svakih 100 g špageta potrebno dodati litar vode.  Služe se uz soseve na bazi paradajza i mljevenog mesa, kao i kremaste jače soseve. Kuvaju se oko 5 do 7 minuta.

Tortiglioni

Nastali su u Napulju,  a prepoznaćete ih po obliku koji podsjeća na kratke cjevčice. Odlično se kombinuju sa težim sosevima i mliječnim prelivima, kao i sirom. Nećete pogriješiti ako ih koristite u receptima koji predviđaju da se nakon kuvanja, dodatno zapeku u rerni kako bi bili još ukusniji. Kuvaju se oko 12 minuta.

Penne rigate

Vrsta paste koja je popularna skoro kao i špageti. Po izgledu može podsjećati na tortiglione, ali im je struktura rebrasta, tijelo pravo, a krajevi koso sječeni. Ovaj oblik joj omogućuje da se lako sjedini sa sosevima, pri čemu će svoj pun ukus ostvariti ukoliko se oni pripremaju sa mesom ili gljivama. Kuvaju se oko 11 minuta.

Fusilli

Nastali su u centralnom dijelu južne Italije, kratkog su spiralnog oblika, a ime su dobili po alatu „fusso“ koji se nekada koristio za namotavanje vune. Upravo je spiralni oblik zaslužan za to što savršeno zadržavaju prelive i soseve na bazi mesa ili sira, ali su isto tako i čest sastojak u salatama.  Kuvaju se oko 11 minuta.

Pipe rigate

Kraćeg su oblika koji podsjeća na blago zakrivljenu cjevčicu i odlično se slažu sa laganijim, rijetkim sosevima na bazi povrća, koje lako zadržavaju na svojoj površini zahvaljujući malim urezima na svojoj površini. Kuvaju se oko 10 minuta.

Farfalle

Oblikom podsjećaju na mašnice, glatke strukture i debljine koja varira od krajeva prema sredini. One se slažu sa gotovo svim sosevima, pa tako možete da ih pripremate sa varijacijama koje u sebi sadrže pršut i šunku, ali i onim koje su u potpunosti bazirane na povrću. Kuvaju se oko 11 minuta.

Maccheroni

Ili jednostavno rečeno, makaroni, imaju veoma razvijenu istoriju i predstavljaju jedan od simbola sicilijanske kuhinje. Njihov cjevasti, šuplji oblik i glatka struktura slažu se sa sosevima od povrća, kremastog sira i pavlake, ali i masline i mediteranske varijacije poput sosa sa sardelama. Kuvaju se oko 7 minuta.