Recept /
Orada u pergamentu

Sastojci:
- orada, 300 g
- komorač, 1 glavica
- rotkvica, 3 komada
- ljubičasti luk, 1 glavica
- bijeli luk, 2 čena
- so, po ukusu
- biber, po ukusu
- svježi ruzmarin i bosiljak
- jaja mojaFarma VOLIM, 1 bjelanjak
Pogačice:
- brašno 200 g
- kvasac, pola kesice
- maslac, 50 g
- šećer, po ukusu
- so, po ukusu
- voda, po potrebi
- maslinovo ulje, po potrebi
- jaja mojaFarma VOLIM, 1 žumanjak
- susam ili mak, za dekoraciju
Priprema:
Oradu očistiti, začiniti i u unutrašnjost ribe staviti svježi ruzmarin i bosiljak, povrće oprati i isjeći na žilijen, začinit sa solju i biberom, uz malo mješovitog začina. Uzeti papir za pečenje, preklopiti, pa odvojiti na polovinu preklopljene strane, zatim staviti povrće pa ribu. Rubove namazati bjelanjkom i preklopiti, dobro utrljati da se zalijepi papir, zatim rubove opet namazati bjelanjkom i ponovo preklopiti, napraviti tako da su svi krajevi dobro zatvoreni. Staviti u pleh i peći na 180 stepeni nekih 25 minuta.
U posudu staviti sve namirnice za pogačice i dobro umjesiti, kada se masa dobro umjesi ostaviti neko vrijeme na sobnoj temperaturi da tijesto nadođe. Zatim oklagijom istanjiti i isjeći po željenom obliku, namazati žumanjkom, posuti krupnom solju, svježim ruzmarinom, makom ili susamom i peći u rerni na 200 stepeni nekoliko minuta.
Poslužiti toplo.
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Porcija: 2 osobe