Orada u pergamentu - Tropic

Recept /

Orada u pergamentu

Sastojci:

  • orada, 300 g
  • komorač, 1 glavica
  • rotkvica, 3 komada
  • ljubičasti luk, 1 glavica
  • bijeli luk, 2 čena
  • so, po ukusu
  • biber, po ukusu
  • svježi ruzmarin i bosiljak
  • jaja mojaFarma VOLIM, 1 bjelanjak

Pogačice:

  • brašno 200 g
  • kvasac, pola kesice
  • maslac, 50 g
  • šećer, po ukusu
  • so, po ukusu
  • voda, po potrebi
  • maslinovo ulje, po potrebi
  • jaja mojaFarma VOLIM, 1 žumanjak
  • susam ili mak, za dekoraciju

Priprema:

Oradu očistiti, začiniti i u unutrašnjost ribe staviti svježi ruzmarin i bosiljak, povrće oprati i isjeći na žilijen, začinit sa solju i biberom, uz malo mješovitog začina. Uzeti papir za pečenje, preklopiti, pa odvojiti na polovinu preklopljene strane, zatim staviti povrće pa ribu. Rubove namazati bjelanjkom i preklopiti, dobro utrljati da se zalijepi papir, zatim rubove opet namazati bjelanjkom i ponovo preklopiti, napraviti tako da su svi krajevi dobro zatvoreni. Staviti u pleh i peći na 180 stepeni nekih 25 minuta.

U posudu staviti sve namirnice za pogačice i dobro umjesiti, kada se masa dobro umjesi ostaviti neko vrijeme na sobnoj temperaturi da tijesto nadođe. Zatim oklagijom istanjiti i isjeći po željenom obliku, namazati žumanjkom, posuti krupnom solju, svježim ruzmarinom, makom ili susamom i peći u rerni na 200 stepeni nekoliko minuta.

Poslužiti toplo.

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Porcija: 2 osobe