Savjet /

Orhideje Phalaenopsis

Orhideje Phalaenopsis se ubrajaju u najpopularnije sobne biljke. Gotovo da nema stana ili kuće čiji prozor ne krase ove divne cvjetnice. Omiljene su, između ostalog i zato jer im cvjetovi dugo traju i otvaraju se svakih nekoliko mjeseci.

Ukoliko joj pružimo adekvatnu njegu Phalaenopsis orhideja će , ne samo trajati dugo, već će i češće cvjetati.

Svjetlo:

Orhideje u prirodnom staništu rastu u sjeni , na drvetu ili korijenu drveta, koji koriste kao oslonac te se zato ne smiju izlagati direktnom suncu.

Po pitanju svjetlosti nisu zahtjevne . Najbolje uspijevaju na istočnom ili zapadnom prozoru ili na stolu ispred prozora.  Ljeti se,  tokom podnevnih časova, moraju zaštititi od direktne sunčeve svjetlosti. Najbolji pokazatelj toga da li imaju dovoljno svjetlosti, su listovi koji trebaju biti maslinasto zelene boje. Ukoliko su listovi tamno zelene boje, nedostaje im svjetlosti, a ukoliko su listovi crvenkaste boje, znači da su previše izloženi svjetlosti.

Ukoliko je Vaša biljka izložena direktnoj sunčevoj svjetlosti, dobiće opekotine po listovima i to će je uništiti, a ako je držite na tamnom mjestu imaće tamne listove i rijetko će cvjetati.

Temperatura:

Prilagođene su tome da rastu na sobnim temperaturama  (15-30 °C). Promjene temperature mimo tih granica mogu uzrokovati otpadanje pupoljaka.

Vazduh:

Šteti im ustajali vazduh koji se zadržava na prozorima. Međutim, morate voditi računa o tome da biljka ne bude izložena strujanju toplog ili hladnog  vazduha (klima uređaji, radijatori i sl.), što bi moglo dovesti do opadanja pupoljaka ili do smrzavanja biljke tokom zime.

Zalijevanje

Kada je riječ o uzgoju ove vrste najvažnije je pravilno i pravovremeno zalijevanje.  Orhideje se sade u prozirne saksije kako biste vidjeli kada je supstrat osušen i kada više nema kondenzovane vode po unutrašnjoj stijenci saksije, jer je to onda siguran znak za zalijevanje.

Ova vrsta orhideje vodu skladišti u listovima, a to je nedovoljno za njen rast, pa zato ima nižu toleranciju na sušu.

Dobro bi bilo orhideje zalijevati mekom vodom sobne temperature, izbjegavajući  pitku vodu koja ima previše kalcija. Tokom razdoblja mirovanja zalijevanje gotovo obustavite, zalijevajući biljku jednom u 10-15 dana,  dok je za vrijeme rasta zalijevajte obilnije, posebno tokom sunčanog i toplog vremena. Optimalno zalijevanje je na svakih 4-7 dana , ujutro.

Kako biste temeljno zalili biljku, potrebno je da je  zajedno sa saksijom potopite u posudu sa vodom i ostavite od 20 minuta do par sati, kako bi se supstrat dobro natopio vodom. Nakon ovog  biljku dobro ocijedite, kako ne bi došlo do stvaranja bakterijske i gljivične truleži. Kako ne biste prenijeli bolesti, svaku biljku potopite odvojeno.

Orošavanje:

Phalaenopsis zahtijeva visoku vlagu te zato proporcionalno porastu  temperature morate povećavati i vlagu vazduha drugim sredstvima. Redovno prskajte listove i  vazdušasto korijenje vodeći računa da ne pri tom ne poprskate cvjetove. U prostorijama koje se griju, prskajte listove i više puta na dan.

Svakodnevno orošavanje se mora obustaviti u hladnim i vlažnim uslovima. Ukoliko primijetite da vlaga s vašeg cvijeća ne isparava tokom noći, biljku orošavajte rano ujutro.

Vlažnost vazduha možete povećati i stavljanjem saksije na tanjirić ili u posudu koju ste napunili šljunkom ili glinoporom. Glinopor ima sposobnost upijanja velike količine vode, pa se sa  povećanjem temperature postiže i veće isparavanje vode. Vodite računa da između dna posude i nivoa vode uvijek ostane razmak kako biljke ne bi stajale u vodi.

Cvjetanje

Cvjetaju od kraja jeseni pa do ranog proljeća.  Jedna grana može imati i do dvadeset cvjetova, koji traju sedmicama.

Nakon što Vaša orhideja ocvjeta, odrežite je na trećem zglobu cvjetne stabljike. Na taj način potičete rast nove cvjetne stabljike,  a u nekim slučajevima možete dobiti i izdanak nove orhideje. Ukoliko grančica požuti, treba je odstraniti.

Presađivanje

Najpogodnije vrijeme za presađivanje phalaenopsisa je nakon cvjetanja. Presađuje se nakon 1-3 godine u poseban supstrat. Odrasle biljke mogu rasti u istoj posudi dok se supstrat ne iscrpi pa joj samo promijenite supstrat. To radite tako što biljku izvadite iz saksije, uklonite sav supstrat i uvijek odstranite trulo korijenje.  Vratite biljku u istu saksiju, koju ste dobro oprali i zatrpajte je novim supstratom.  Nemojte prečesto presađivati phalaenopsise jer je to za njih veliki stres. Prilikom presađivanja pazite na to da ne oštetite korijenje.

Problemi sa phalaenopsis orhidejom

Phalaenopsisi često puštaju cvjetne stabljike kojima prije nego što procvjetaju,  cvjetni pupovi otpadaju. Na to najčešće utiču prevelike razlike između dnevnih i noćnih temperatura.

Ukoliko listovi gube elastičnost, žute, opadaju ili dobijaju pore po sebi vjerovatno ste previše zalijevali orhideju i korijenje joj je strunulo. Provjerite korijenje i presadite orhideju tako da odstranite sve trule dijelove. Kako bi se oporavila, dobro bi bilo držati je u uslovima povećane vlage u mini stakleniku .