Recept / Zanimljivosti /

PALAČINKE – NEODOLJIVA POSLASTICA OD DREVNIH VREMENA

Ovo vjerovatno niste znali, u arheološkim nalazištima među prvim proizvodima od žitarica bila su okrugla peciva nalik palačinkama!

Praistorijska društva su umnogome zavisila od načina ovakve ishrane.  Da li ste znali da su u palačinkama (u slatkoj i slanoj varijanti) takođe uživali i Stari Grci? Zapravo, kroz vijekove mnoga društva su imala svoje načine pripreme ove ukusne delicije!

Palačinke se od davnih vremena do danas obično prave od osnovnih životnih namirnica (brašno, jaja, mlijeko), a danas  su jelo koje je popularno u svakoj prilici, bilo da je to za doručak, ručak, užinu ili večeru.

Među različitim načinima pripreme, najuobičajenija je mješavina brašna, mlijeka i jaja u određenoj srazmjeri. U njih se mogu dodavati razni sastojci kao što su šećer, cimet, voće, kao i razni nadjevi kojima se mažu. U zavisnosti od sastojaka, pripreme i filova mogu biti slatke i slane, flambirane, zapečene u rerni, pohovane itd. S obzirom na to da su rasprostranjene u svijetu, svaka zemlja posjeduje karakterističan način pripreme, filovanja i posluživanja ovih poslastica.

Crepes, francuske palačinke

Nama najpoznatije i najzastupljenije u Evropi su „crepes“, francuske palačinke. Tečno tijesto tanko se razliva u tavu i peče na malo ulja. Varijacija ukusa i dodataka je bezbrojna, a u Francuskoj najpopularnije su „crepes Suzette“. Mnoge evropske varijacije, kako u jugoistočnoj, tako u i zapadnoevropskoj tradiciji vrlo su slične ovom načinu pripreme. Ovo je osnovni recept koji svi mi već poznajemo i koji je nezaobilazan u našoj kuhinji.

Sastojci:
200 g brašna (tip 400, meko)
2 jajeta
1 dl ulja
3 dl mlijeka i malo vode
kašičica soli i šećera

Umutiti sastojke, a potom na zagrijanu tavu prethodno podmazanu sa malo ulja sipati smjesu i formirati krug. Kada se ispeče okrenuti na drugu stranu. Ispečene palačinke mazati filovima po želji.

Američke palačinke – recept

Od prije nekoliko godina kod nas su postale popularne i američke palačinke. Njihova priprema malo se razlikuje od klasičnih francuskih palačinaka na koje smo navikli. U njih se dodaje prašak za pecivo, dosta su deblje, a serviraju se i filuju naslagane jedna na drugu. Mnogo su kaloričnije i obogaćenije raznim dodacima i uglavnom se konzumiraju za doručak. U tijesto se takođe može dodavati razno voće, a mogu se prelivati i medom, javorovim sirupom, puterom i čokoladom.

Sastojci:
2 čaše mlijeka
1/2 čaše jogurta
1/2 čaše ulja
1/2 čaše šećera
2,5 čaše brašna
1 kesica praška za pecivo
1 prstohvat soli
2 veća jajeta

Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka, potom dodati žumanjak, sve tečne, a potom i suve sastojke, te dobro pomiješati. Peći na umjereno zagrijanoj tavi, uz malo ulja. Pečene palačinke se originalno prelivaju javorovim sirupom i puterom, ali mogu se stavljati različiti sastojci po želji.