Savjet /

PAPRIKA – Raskošno bogatstvo vitamina

Paprika, lagana i hranljiva ljetna namirnica poznata je svakoj kuhinji i kulturi, kako zbog svojih karakteristika, tako i po nazivu jer se riječ PAPRIKA koristi u više od 25 zemalja svijeta. Porijeklom je iz Amerike, a u Evropu dolazi Kolumbovim otkrićem novog kontinenta.

U svijetu postoji oko 40 vrsta paprike. Obično ih razlikujemo po karakterističnom obliku, dok su boje u kojima ih najčešće srećemo žuta, crvena i zelena. Na našem području najpoznatije su:

ROGA

Roga paprika veoma je mesnata, načešće crvene boje. Bez dobre roga paprike nema ni dobrog ajvara, pa je ova namirnica najpopularnija u jesen kada počinje spremanje zimnice. Mnogi je koriste i za sušenje ili prženje uz dodatak bijelog luka.

BABURA

Najrasprostranjenija vrsta paprike je babura, a njena paleta boja ukrasiće svako jelo. Mogu biti crvene, zelene, narandžaste ili žute pa su kao takve idealne za spremanje šarenih ljetnih jela kao što su sataraš i vok, a svježe će upotpuniti svaku salatu. Ipak, najpopularnije su punjene paprike.

PAPRIKA-PARADAJZ

Paprika-paradajz je vrsta paprike koja takođe dolazi do izražaja za vrijeme spremanja zimnice i za tu namjenu se najčešće i koristi. Kiseli se cijela paprika, a boje u kojima ćete ih naći su: crvena, zelena, žuta, narandžasta i kombinacija ove četiri boje koje će jeseni i zimnici dati svježinu.

ŠILJA

Ukoliko volite paprike pržene u tavi, na grilu ili roštilju, onda je paprika šilja pravi izbor za tu namjenu. Zbog svog oblika idealna je za ravnomjerno prženje, a ukus pržene paprike neodoljiv je. Pronaći ćete ih u zelenoj, žutoj i crvenoj boji, a svaka od njih je odlična.

FEFERONI

Svaki ljubitelj začinjene i ljute hrane zna da svoj obrok može brzo i lako začiniti jednom svježom feferonom. Najčešće se tako svježe dodaju u čorbe ili gulaše da bi pojačale okus, ali mnogi ih koriste i sušene. Razlikuju se po ljutini i variraju od blagih do izrazito ljutih. Mogu biti žute, crvene ili zelene boje.