Savjet /

Presađivanje cvijeća

Dolaskom proljeća, uz veće temperature i povećanu svjetlost, naše kućne biljke trebaju mali preporod, jer su nakon sezone grijanja i suhog vazduha, prilično iscrpljene. A on se sastoji prije svega u presađivanju. Novim tlom potiču se hranjive tvari koje će biljci dati ono što joj treba za uspješan rast.

Ne presađuju se sve biljke koje imate. Presađujete samo one biljke koje su postale prevelike za svoju  saksiju, koje izgledaju klonulo i ne stvaraju nove izbojke i kojima je korijen počeo izlaziti iz saksije. Da biste provjerili da li je biljka prerasla saksiju, nježno je izvadite iz saksije i pogledajte da li je saksija pretežno popunjena korijenom. Ukoliko jeste, biljka je zrela za presađivanje.

Kada presađujete biljku, uvijek pazite  koju veličinu posude ćete izabrati. Ukoliko izaberete preveliku saksiju, korijen će imati više mjesta i brže će rasti, dok bi ostatak biljke mogao sporije napredovati. Biljke koje dugo nisu presađivane i kojima korijen dosta izlazi iz saksije možete presaditi  u malo veću posudu, ali opet ne preveliku.

Prije presađivanja, biljku je potrebno zaliti.

Potreban materijal:

– biljka koju želite presaditi

– zemlja (supstrat) za cvijeće

-sitni šljunak za drenažu

– par centimetra veća posuda od one u kojoj se biljka nalazi

Postupak presađivanja:

  1. Ukoliko saksija nema otvore na dnu, probušite ih ili stavite drenažu od sitnijeg šljunka. Otvori su važni zato da višak vode može izlaziti iz saksije ako se zalijeva po zemlji ili da biljka dobije vodu ako se zalijeva s donje strane saksije
  2. Zatim stavite dio zemlje na dno
  3. Nježno uhvatite biljku za dio stabljike koji je odmah uz zemlju, pazeći da je ne oštetite. Ukoliko biljka teže izlazi iz saksije, nožićem prođite uz unutrašnji rub saksije kako biste biljku lakše izdvojili.
  4. Kada biljku izvadite iz stare posude nemojte vaditi zemlju između korijena nego sve skupa tako kako je izašlo iz stare posude, stavite u sredinu  nove.  Ako joj dirate korijen možete ga oštetiti pa biljka mora uložiti dodatnu energiju kako bi se oporavila. Biljku stavite na istu dubinu na kojoj je i prije bila posađena
  5. Uz rubove polako dodajte zemlju
  6. Kada napunite saksiju zemljom do vrha, onda zemlju malo utisnite da ne ostane previše vazduha unutar posude

Nakon presađivanja, biljku nemojte zalijevati par dana kako biste podstakli da korijen,  u potrazi za vlagom, uraste u novu zemlju. Prvo prihranjivanje neka bude tek mjesec dana nakon presađivanja.

Stare odrasle biljke koje su u velikim saksijama se ne presađuju, već im se mijenja površinski sloj zemlje, tako što grabljcama odstranite par cantimetara  površinskog sloja i dodate novi sloj zemlje i čvrsto ga pritisnete.

Sretno!