Savjet /

PRIPREMAMO RIBU

Sigurno ste se barem jednom u životu našli pred dilemom kako da pripremite ribu? Gotovo svako od nas ima svoj omiljeni način,  kao i male tajne koje doprinose savršenom ukusu.  Ipak, ne škodi da na umu uvijek imamo nekoliko važnih savjeta koji nam mogu pomoći da donesemo konačnu odluku o predstojećem kulinarskom poduhvatu.

  • Ako volite ribu na roštilju, sličan efekat možete postići i sa gril tavom. Međutim, ukoliko je riba zamrznuta, obavezno je odmrznite prije pečenja i dobro osušite od ostataka vode.
  • Prije pečenja, ribu je dobro marinirati kako se tokom ovog procesa ne bi previše isušila. Ukoliko je riba veća, zarežite je nekoliko puta kako bi lakše upila marinadu.
  • Ukoliko pripremate ribu na roštilju ili grill tavi, nemojte je prečesto okretati kako se ne bi raspala.
  • Kada se meso ribe počne odvajati od kostiju, možete biti sigurni da je pečena.
  • Prilikom pečenja ribe u pećnici, u tepsiju uvijek prvo poslažite povrće, a potom ribu stavite preko.  Takođe, ribu pokrijte aluminijumskom folijom, a otrkijte je tek na sredini pečenja kako bi lijepo porumenila.

Nakon kratkog teorijskog razmatranja, sami procijenite da li ste spremni da navedene savjete isprobate u praksi. Sve što vam je potrebno za tu avanturu, pronaći ćete u našim ribarnicama.