Punjena piletina - Tropic

Recept /

Punjena piletina

Sastojci:

  • pileći file, 300 g
  • mocarela sir, 150 g
  • pesto đenoveze sos
  • mljevena crvena paprika
  • biber
  • so
  • bijeli luk
  • ruzmarin

Prilog

  • riža, 200 g
  • crveni luk, 1 glavica
  • čeri paradajz, 10 komada
  • parmezan
  • šafran
  • so
  • biber

Priprema:

Pileći file začiniti solju, biberom i paprikom, nožem napraviti prorez na sredini od glave filea, paziti da ostane čitav komad da se ne ošteti, tj. da se ne napravi rupa. U prorez staviti pesto sos i mocarelu, propržiti na ulju, zatim dodati bijeli luk i ruzmarin, kratko propržiti pa zatim dodati maslac, i kašikom polijevati meso rastopljenim maslacem, kratko propržiti i naliti vodom, poklopiti. Okretati s vremena na vrijeme i paziti da meso ne zagori. U drugoj šerpi kratko propržiti sitno sjeckan luk, dodati rižu propržiti sve zajedno, zatim naliti bijelim vinom. Kad malo ukuva dodati šafran i nalijevati vodom. Pred sam kraj dodati parmezan, so i maslac. Rižoto staviti kao podlogu, na njega staviti file i ukrasiti svježim bosiljkom.

Vrijeme pripreme: 45 min.
Porcija: za 1 osobu