Recept /
RIŽOTO SA ĆURETINOM

Sastojci:
- 300g Facile riže okruglo zrno
- 300g ćurećeg filea
- 200g Petti paradajz pelata
- 50g pakovanog sjeckanog crvenog luka
- 50g pakovanog sjeckanog celera
- 50g pakovane sjeckane mrkve ili 150g mix pakovanog sjeckanog povrća
- 50g Dukat maslaca
- 1 Podravka lovorov list
- ½ kafene kašičice Kotany bijelog mljevenog bibera
- 1 kafena kašičica kombinovane kalijumove soli Naša so
- 1 Podravka retro kokošija kocka za kuhanje
- Kotany sušeni peršun po želji
- Chardonnay vino J.P. Chenet
- Za još lakšu pripremu koristite i odgovarajući set kuhinjskog alata 4/1, kao i neizostavnu wook rock and reef tavu.
Priprema:
Na jako zagrijanom ulju u wook tavi kratko propržite ćuretinu isječenu na kockice i dodajte paradajz pelat, miješajte na jakoj vatri dok se ne ukuha. Dodajte pakovano sjeckano povrće (mrkvu, luk i celer) i rižu te lagano pržite uz konstantno miješanje. Nakon 5 minuta zalijte prethodno skuhanom supom od pileće kocke, dodajte lovorov list i kuhajte sve na umjerenoj temperaturi poklopljeno, 10 do 15 minuta uz povremeno miješanje. Rižoto je gotov kad tečnost ispari.
Za serviranje odaberite duboki tanjir, a preko rižota obavezno dodajte kašiku putera i pustite da se otopi.
Uz rižoto poslužite i čašu Chardonnay-a kojim ćete upotpuniti ovaj ukusni obrok.