Recept /

RIŽOTO SA GLJIVAMA U BIJELOM VINU

Priprema: 30 min

Složenost: srednje

Sastojci:

  • 300g šampinjona
  • 360g Podravka Zlatno Polje riže
  • 1 mala kašika Kotany sušenog vlasca
  • 1 mala kašika Aleva Dukat majčine dušice
  • 1 mala kašika Paške soli
  • 1 mala kašika Podravka Vege crnog bibera
  • 1 Maggi povrtna kocka
  • 1 dl Stobi Chardonnay bijelog vina
  • 80g Moja Kravica maslaca
  • 100g Meggle parmezana
  • 100g bijelog mladog luka
  • Basso maslinovo ulje od komina

Priprema:

Narezati gljive na tanko i dinstati na maslinovom ulju nekoliko minuta. Posolite da gljive otpuste vodu i još dinstajte dok se ne karamelizuju. Zatim dodajte sjeckani mladi luk i rižu i miješajte dok se ne zagrije. Prelijte bijelim vinom, začinite povrtnom kockom i majčinom dušicom. Nakon nekoliko minuta naliti 3 dl vode i dodavati još po potrebi dok se rižoto kuha. Dodati ribani parmezan i miješati kako bi se sve fino spojilo. Na kraju dodajemo maslac, vlasac, biber i so po želji. Dobro izmiješati i ostaviti nekoliko minuta da stoji poklopljeno.

Rižoto servirati u duboki tanjir i poslužiti uz čašu Stobi Chardonnaya.

Prijatno!