Recept /
RIŽOTO SA GLJIVAMA U BIJELOM VINU
Priprema: 30 min
Složenost: srednje

Sastojci:
- 300g šampinjona
- 360g Podravka Zlatno Polje riže
- 1 mala kašika Kotany sušenog vlasca
- 1 mala kašika Aleva Dukat majčine dušice
- 1 mala kašika Paške soli
- 1 mala kašika Podravka Vege crnog bibera
- 1 Maggi povrtna kocka
- 1 dl Stobi Chardonnay bijelog vina
- 80g Moja Kravica maslaca
- 100g Meggle parmezana
- 100g bijelog mladog luka
- Basso maslinovo ulje od komina
Priprema:
Narezati gljive na tanko i dinstati na maslinovom ulju nekoliko minuta. Posolite da gljive otpuste vodu i još dinstajte dok se ne karamelizuju. Zatim dodajte sjeckani mladi luk i rižu i miješajte dok se ne zagrije. Prelijte bijelim vinom, začinite povrtnom kockom i majčinom dušicom. Nakon nekoliko minuta naliti 3 dl vode i dodavati još po potrebi dok se rižoto kuha. Dodati ribani parmezan i miješati kako bi se sve fino spojilo. Na kraju dodajemo maslac, vlasac, biber i so po želji. Dobro izmiješati i ostaviti nekoliko minuta da stoji poklopljeno.
Rižoto servirati u duboki tanjir i poslužiti uz čašu Stobi Chardonnaya.
Prijatno!