Recept /

SALATA IZNENAĐENJA

Sastojci:

  • 1 pakovanje (300g) mladog kravljeg kriška sira Sirane Milanković
  • 1 muškatna tikva (300g),
  • 100g oraha,
  • 2 nara,
  • 100g listova rukole (po ukusu),
  • 5 kašike šumskog meda,
  • 1 narandža

Priprema:

Tikvu razrezati, oguliti od tvrde kore pa je izrezati na kockice. Narezanu kockice ravnomjerno rasporediti u tepsiju na papir za pečenje. Posolite i dodajte malo maslinova ulja, te pecite u rerni na 180 stepeni dok ne bude mekana i ne dobije vanjsku koricu, oko 20-25 minuta u zavisnosti od veličine kockica. Rukolu očistiti, oprati i natrgati prstima na manje komade. U zdjelu narežite kockice polutvrdog sira, stavite ohlađene pečene kockice muškatne tikve, te dodajte sjemenke nara, rukolu i orahe. Prepustite se harmoniji ukusa. Po želji zasladite sa šumskim medom i sokom od narandže.

Savjet majstora:

  • Sir je odlična namirnica za zdravlje kostiju, s obzirom da je bogat kalcijumom i vitaminom B, a naročito se preporučuje djeci, starijim ljudima, trudnicama i dojiljama. Inače, vitamin B u siru pomaže apsorpciju kalcijuma;
  • Muškatna tikva u našim krajevima je slabo poznata, ali se smatra caricom među bundevama. Bogata vitalnim polifenolnim antioksidansima i vitaminima. Sadrži otprilike 30 kalorija u 100 grama, što je svrstava u vrlo poželjnu namirnicu kod održavanja vitkosti. Odlikuje se finom aromom, koja podsjeća na dinju pa je tako dobila i naziv „muškatna“, ili “mirišljava” tikva;