Salata od kvinoje i tune - Tropic

Recept /

Salata od kvinoje i tune

Priprema: 15 min
Složenost: lako

Sastojci:

  • 170g La Perla tune u komadima
  • 100g Mikado rezanih šampinjona
  • 80g Mogy neslanog prženog kikirikija
  • 200g Eurocompany 99 bijele kvinoje (quinoe)
  • 5 komada Vitaminka delikates kiselih krastavaca
  • 2 manje svježe mrkve
  • 5 Seville crnih maslina bez košpi
  • 100g mix pakovane salate
  • 4 cherry paradajza
  • 1 limun
  • 1 mala kašika kombinovane kalijumove soli
  • 1 mala kašika Fructa Trade mljevenog bibera
  • 1 mala kašika Podravka usitnjenog bosiljka
  • 2 supene kašike Olitalia maslinovog ulja od komina
  • Tikveš vino Tamjanika Special Selection

Priprema:

Skuvati kvinoju i procijediti. Na maslinovom ulju ispržiti šampinjone i dodati u ohlađenu kvinoju.

U dublju zdjelu izrendati svježu mrkvu, krastavce isjeći na kolutove, cherry paradajz prepoloviti a salatu iskidati na sitnije komade. Preliti maslinovim uljem i začiniti.

Sjediniti sve zajedno, dodati ocijeđenu tunjevinu, sjeckani kikiriki i dobro izmješati.

Salatu servirati na tanjir ili u zdjelicu. Po želji preliti sokom od limuna i dekorisati crnim maslinama te poslužiti uz čašu bijelog vina.