Savjet /

Slatka teglica još slađa zimnica

Odavno je voće probeharalo i ostavilo iza sebe slatke plodove u kojima uživamo cijelo ljeto. Da bismo u voćnim ukusima uživali i u zimskim danima, vrijeme je za spremanje slatke zimnice. Može se spremati od skoro svih vrsta domaćeg, šumskog i livadskog voća, a u nastavku pišemo o tome koje su vrste slatke zimnice najpopularnije kod nas.

DŽEM, PEKMEZ i MARMELADA ubrajaju se u najpoznatije predstavnike slatke zimnice. Razlikuju se po vrsti voća i načinu njegovog kuvanja, tj. postizanja željene gustoće. Često su dio doručka, a već prepoznatljivi i kao dodatak kolačima, pecivu i štrudlama.

U nekim krajevima SLATKO je neizostavan dio dobrodošlice. Riječ je o voću koje se obično ukuva cijelo kako bi se sačuvali svi njegovi ukusi. Vrste voća od kojih se pravi slatko su različite, ponekad ih čak možete i kombinovati, ali vjerujemo da će se vaši gosti obradovati svakom od njih.

Voćno osvježenje za vas i vaše goste takođe može biti i domaći SOK. Zova, jabuka, višnja ili neka druga voćka, izbor je na vama. Najčešće se pasterizuje svježe cijeđeno voće ili se u sokovniku voće prokuha i tako pravi sok za zimu. Oba načina pripreme daju isti rezultat – ovježavajući voćni napitak.

Još jedan način spremanja cijelog voća jeste KOMPOT. One veće voćke se obično prepolove ili sijeku na manje komade. U zimskim danima, kada nemamo priliku ubrati svježe voće, kompot koristimo za pripremu voćne salate ili osvježavajuće torte.

Za vašu slatku zimnicu izaberite samo najslađe i najkvalitetnije voće, kako bi ukusi bili puni i trajni, a pribor, galone, flaše i poklopce dobro operite i očistite. Takođe napominjemo da ne pretjerujete sa dodacima za zgušnjavanje, kao i sa zaslađivačima, jer voće u sebi već sadrži prirodne šećere.

Bilo da koristite poklopce, celofane ili i jedno i drugo zajedno, vaše teglice možete dodatno ukrasiti platnenim krpicama izrezanim u krug od tankog pamučnog platna. Svakako će ovako upakovana zimnica biti i odličan poklon dragim ljudima. Označavanje datuma i naziva se preporučuje zbog praćenja rokova.

Izaberite voće, u rokovniku ili kuharici pronađite odgovarajući recept i priprema može da počne. Neka slatka zimnica za vas i vaše najdraže, ove godine bude još slađa.