Savjet /

Slatko i zdravo kao med

Med se sa razlogom ubraja u jednu od najvrijednijih namirnica koje imaju pozitivno dejstvo na naše zdravlje.  Ljekovita svojstva meda ogledaju se u njegovoj lakoj svarljivosti, visokoj nutritivnoj vrijednosti  i izuzetnim antibakterijskim  i antitoksičkim dejstvima, zahvaljujući kojima ćete brže pobijediti prehladu i ojačati imunitet organizma.

Takođe, ukoliko volite med sa saćem, tada je važno da znate da će vam ova slatka navika značajno pomoći u održavanju blistavog osmijeha i zdravlja zuba i desni.  Najbolje od svega je to što će med, ukoliko ga ispravno čuvate, imati neograničen rok trajanja. U grobnicama egipatskih faraona, otkrivene su posude sa medom koji je bio upotrebljiv i nakon 3000 godina! Ali, ukoliko primjetite da se med koji ste kupili nakon određenog vremena kristalizovao, nemojte paničiti – to je siguran znak da je njegovo porijeklo prirodno.

Zato nemojte oklijevati da u svakodnevnu ishranu uvrstite ovu veoma važnu namirnicu. Osim što će sigurno zasladiti vaše trenutke, med će s vremenom postati vaš pouzdan partner u zdravim životnim navikama.