SA NAŠIH ODJELA /

SLATKO, SLAĐE, NAJSLAĐE

Priče o poslasticama uvijek su inspirativne i primamljive. Neke od njih nas razvesele dobrim receptima, dok druge u nama probude skrivenu emociju. Poslastice jedemo u skoro svakoj prilici, kada želimo prosto da zasladimo dan ili kada poželimo da, sa nama dragim ljudima, podijelimo najljepše trenutke.

Ako pogledamo istorijsku stranu, poslastice i prvi oblici kolača pominju se još u antičko doba kada su ovi kolači zapravo bili neka vrsta hljeba zaslađenog medom u koji su ponekad dodavani orasi ili sušeno voće. Vremenom su se razvijale tehnike pripreme, kao i recepti, i počeli su da nastaju najfiniji kolači i drugi slatkiši.

Iako bi se sve poslastice mogle podijeliti u nekoliko kategorija – kolači, torte, slatka peciva, slatke pite i slično, zapravo postoje samo dvije vrste, omiljena poslastica i ostale poslastice. Ne znači da ove druge nisu ukusne ili slasne, ali je upravo ova jedna omiljena, ona kojoj se svaki put rado vraćamo.

Poslastice kojima ćete se uvijek rado vraćati su i one sa naših odjela slastičarne. To su odjeli obučeni bojama radosti u koje se zaljubite već na prvi pogled, mirisne note koje vas prosto mame i prepoznatljiv okus domaćih kolača – kao iz bakine kuhinje.

Ako ih odlučite pokloniti voljenim i dragim osobama, njihov osmijeh reći će vam više nego ijedna riječ zahvalnosti jer su poslastice koje izlaze iz naše kuhinje posebnog okusa u kome se prepoznaju oni najvažniji sastojci – ljubav prema poslasticama i profesionalizam.

Kolači i torte kakve poznajemo danas počeli su da se oblikuju u 19. vijeku zahvaljujući napretku i razvoju tehnologije koja je iznjedrila peći sa podešavanjem temperature, fino mljeveno brašno i prašak za pecivo. Ovi noviteti učinili su da priprema poslastica bude olakšana i dostupna svima.

Počele su da se obrazuju i prve škole slastičarstva, da se pišu prve knjige recepata kao priručnici za škole, ali i za domaćice, od kojih su mnogi zadržali izvorni oblik prenošenjem „sa koljena na koljeno“. Današnje škole slastičarstva podignute su na viši nivo i pravljenje slatkiša prava je umjetnost.

Zato za poslastičare u našim marketima volimo reći da su pravi umjetnici. Stare i provjerene recepte čuvaju od zaborava, a kako je inspiracija svuda oko nas, ovaj vrijedni tim uvijek ima nove ideje koje dovodi do savršenstva prije nego gotove proizvode iznese pred svoje kupce.

Inspiracija je svuda oko nas, pa je ponekad dovoljna jedna sitnica da nas asocira i inspiriše za nov i kreativan naziv dok su sastojci usklađeni i pažljivo odabrani. Timski duh i pozitivna radna atmosfera daju najbolje rezultate iz kojih je nastalo preko 150 vrsta poslastica (torte, kolači, keksići, sitni kolači i tart) koje se nude na našem odjelu slastičarne.

Počastite sebe ili obradujte druge našim slatkim zalogajima punim ljubavi.