Zanimljivosti /

ŠPAROGA – KRALJICA MEĐU POVRĆEM

Ako do sada niste imali priliku da probate šparogu, sigurno ste je barem zapazili po njenom neobičnom izgledu koji podsjeća na izdužen, neprocvjetali pupoljak. Ona je izuzetno cijenjena još od antičkih vremena kada je nazivana i kraljicom povrća, a za ovu laskavu titulu osim odličnog ukusa, zaslužno je još mnogo razloga.

Prije nego što je stigla na tlo Evrope, šparoga je bila rado viđena na trpezama starih Grka, Rimljana i Egipćana. Osim kulinarskih kvaliteta, njoj su pripisivana i brojna ljekovita svojstva, pa se sa sigurnošću može reći da spada u namirnice koje se po svim kriterijumima smatraju zdravom hranom.

Šparoga je sezonsko povrće, pri čemu se konzumiraju njeni mladi izdanci. Sadrži čitavo bogatstvo vitamina i minerala, kao i mnogo biljnih vlakana što je zajedno sa njenom niskom kaloričnom vrijednošću čini pogodnom za sve tipove ishrane.

Može se konzumirati svježa, kao sastojak sezonskih salata, ali se takođe priprema kao i varivo koje je savršen prilog specijalitetima od mesa. Međutim, šparoga je savršen pratilac gotovo svih kulinarskih avantura pa će se lijepo slagati sa rižotom uz dodatak maskarpone sira, kao i različitim pastama. Takođe, njen upečatljiv ukus čini je pogodnom za kombinovanje sa plodovima mora, lososom, ali i drugim povrćem poput tikvica i praziluka.

Ukoliko želite da uživate u svježoj šparogi, dovoljno će biti da dobro operete i isjeckate mlade vrhove stabljike. Šparoga se može spremati i lagano grilovana, a ako se ipak odlučite za potaž ili varivo, kuvajte je tako što ćete je pažljivo staviti u duboku šerpu sa vrhovima okrenutim prema gore, a potom ostaviti u ključaloj vodi oko deset minuta. Na taj način, donji dio stabljike koji je tvrđi će se skuvati u vodi, dok će se nježniji vrhovi smekšati od pare i sačuvati sva nutritivna svojstva. A da bi sve bilo još ukusnije, prilikom kuvanja u vodu možete dodati kašičicu šećera i malo limunovog soka, koji će ublažiti njenu prirodnu gorčinu.

Nadamo se da smo uspjeli da vam približimo ovo izuzetno povrće i pružimo dobar razlog da ga već ovih dana uvrstite u svoj jelovnik. Naravno, ako je poželite ne morate brinuti o nabavci, jer vas svježa šparoga čeka na našem odjelu voća i povrća u Tropic centru Banja Luka. Vaše je samo da odaberete način pripreme i ispunite hladne zimske dane njenim neodoljivim ukusom.