Zanimljivosti /

Spremite se za Noć vještica

Kada je riječ o praznicima koji su tokom vremena pronašli svoje mjesto u gotovo svim krajevima svijeta, svakako se ne može zaobići jedan od najpopularnijih, kako među mlađom tako i starijom populacijom. Naravno, mislimo na Noć Vještica.

Noć Vještica proslavlja se u noći između 31. oktobra i 1. novembra, a njeni korijeni potiču još iz vremena starih Kelta kada se nazivala Veče Svih Svetih (All Hallows Eve). U to vrijeme, njome se obilježavao posljednji dan žetve, međutim sa dolaskom hrišćanstva praznik nastavlja da se slavi, a danas je u najvećem dijelu svijeta poznat kao – Halloween.

Načini na koje se Noć vještica slavi, mogu varirati u zavisnosti od sredine u kojoj se realizuju, ali ih u osnovi, sve spaja želja za dobrom zabavom. Po pravilu, učesnici su obično maskirani u strašne prilike, međutim u ovom slučaju mašta gotovo da ne poznaje granice pa se možete sresti i sa filmskim junacima i bićima iz mitologije i bajki.  Takođe, bundeva sa izdubljenim rupama u obliku očiju, usta i nosa predstavlja tipičan rekvizit koji se koristi u dekoraciji domova i ugostiteljskih objekata. Ukoliko ste oldučili da uzmete učešće u ovom globalnom fenomenu, pobrinite se da kraj sebe imate dovoljnu količinu slatkiša, a posebno čokolade, jer sve statistike pokazuju da je ona omiljena poslastica kostimiranih mališana.

Ovdje nije kraj, jer ovaj praznik donosi još mnogo iznenađenja o kojima niste imali prilike često da slušate. Ukoliko se tokom njega  zadesite u Irskoj, nemojte se začuditi ako vas vaši domaćini posluže voćnim kolačem u kome se kriju brojne amajlije. Ako u vašem parčetu pronađete prsten očekuje vas romansa u budućnosti, dok će novčić biti znak novčanog dobitka i finansijske stabilnosti. Na teritoriji Meksika, srešćete se sa jedinstvenim spojem domorodačkih običaja i hrišćanstva, dok nama bliži Rumuni koriste priliku da brojne turiste upoznaju sa Transilvanijom iz koje potiče čuveni grof Drakula.

Ipak, ukoliko vam se ne putuje, ove godine imate priliku da sa našim najmlađim sugrađanima doživite sjajan provod i dođete na HARIBO Halloween party u Tropic Centru Banja Luka. Sve detalje o proslavi možete vidjeti ovdje , a mi se od srca radujemo predstojećem druženju!