Zanimljivosti / Savjet /

Šta je sve potrebno za pripremu zimnice?

 

Da bi priprema zimnice bila uspješna i da bi se povrće u teglama održalo potrebno je pridržavati se par osnovnih principa. Prije svega, povrće mora da bude zdravo, zrelo, svježe i dobro oprano. Načeti dijelovi plodova moraju se odstraniti, sjecka se tek neposredno pred pripremu, jer se inače gube vitamini, boja i tekstura. Sve posude za kuhanje moraju biti emajlirane ili od čelika, zbog kiselina koje se koriste tokom pripreme. Tegle, flaše, poklopci, moraju se oprati i sterilisati prije upotrebe. Takodje, zapušači, gumice, i gume za zatvaranje tegli se moraju odkuhati. Bure za kupus ne treba da stoji u istoj prostoriji sa ostalom zimnicom, jer pospješuje kvarenje. Ostavu za odlaganje tegli je dobro zamračiti, držati provjetrenom, suhom i čistom. Kontrolišite kako vam stoji zimnica, nekada se dešava da tegle zbog visokih temperatura procure, prosipaju se. Jasno i precizno obilježite sve flaše i tegle – neki džemovi i pekmezi mogu da stoje i godinama, a neke druge zimnice ne tako dugo, pa ih iskoristite na vrijeme.