Savjet /

Sve što treba da znate o saksijama

Cvijeće je odličan materijal za ukrašavanje životnog prostora, njegovog okruženja i enterijera. Ono nam uljepšava dom, popravlja raspoloženje i istovremeno čini prostor zdravijim i prijatnijim mjestom. Da biste istakli ljepotu vašeg cvijeća  i doprinijeli ljepoti vašeg enterijera , potrebno je da odaberete odgovarajuće saksije.

Pravilnim izborom saksije, koja odgovara veličinom i oblikom vašoj biljci, obezbjeđujete njen pravilan rast .

Biljke za koje imate osjećaj da brzo napreduju i da su prerasle svoje saksije morate posaditi u odgovarajuće saksije.

Da biste bili sigurni da li je biljka zrela za presađivanje nježno izvadite biljku iz njene trenutne saksije i provjerite korijenje.  Ako korijenje ispunjava saksiju, povećajte veličinu. Ako vidite jednaku količinu zemlje i korijenja, vjerovatno je da je biljka u redu u trenutnoj veličini saksije. Ako vidite puno zemlje i vrlo malo korijenja, nema potrebe da biljku presađujete.

Prilikom odabira saksije vodite računa o veličini saksije, materijalu od kojeg je napravljena kao i o odvodnjavanju.

Kako znati koja je veličina saksije odgovarajuća za vašu biljku?

Odaberite saksiju koja je uporediva sa veličinom biljke. Prevelika ili premala saksija može prouzrokovati problem.

Biljke teško podnose veliku razliku u veličini saksije. Prevelike saksije mogu uzrokovati da biljka predugo stoji u vodi ili da vaša biljka svu svoju energiju troši na razvoj korijena, a nedovoljno na rast.

Saksija koja je premala može prouzrokovati da saksija bude poptpuno popunjena korijenom što dovodi do potiskivanja i gubitka zemlje, pa prilikom zalijevanja većina korijena se može zadržavati u vodi. Zbog nedostatka zemlje, biljka može sporije rasti.

Ne pravite drastičanu razliku u veličinama. Najbolje je da biljke presadite u saksiju za par cantimetara veću.  Izaberite dublje saksije za biljke sa velikim korijenjem, a plitke za biljke s malim korijenjem. Velike biljke sa puno lišća imaju tendenciju razvoja dubljeg i većeg korijena, pa samim tim im trebaju i veće i dublje saksije dok cvjetnice, sukulenti i kaktusi  vole manje saksije.

Saksija u koju sadimo ili presađujemo biljku mora biti oprana i čista.

Najčešći materijali za saksije su plastika i keramika.

 

Plastične saksije su jeftinije, nisu tako teške pa se njima lakše rukuje, ne mogu se razbiti, a zahvaljujući tankim stijenkama primaju više zemlje nego keramičke saksije iste veličine. Biljke u plastičnim saksijama potrebno je manje zalijevati, jer voda ne isparava kroz stijenke.

Uz odgovarajuću pažnju i brigu, većina biljaka uspijeva i u plastičnim saksijama. Biljke koje je potrebno mnogo zalijevati lakše je uzgajati u plastičnim posudama.

Većina plastičnih saksija ima jedan ili više otvora na dnu, za drenažu, koje je potrebno probušiti.

Keramičke posude su izuzetno lijepe i atraktivne, a raznovrsnost njihovih oblika i boja omogućava da se odlično uklapanje u svaki enterijer. Najviše se koriste u unutrašnjem uređenju. Dovoljno su teške da spriječe prevrtanje visokih i teških biljaka. Najskuplja su vrsta saksija. Izvrsne su za tropske biljke i biljke koje uživaju u vlažnom tlu, kao i za orhideje.

Svaki od materijala od kojeg je izrađena saksija ima svoje prednosti i mane koje treba odmjeriti prilikom izbora saksije.

Bez obzira na oblik, veličinu i materijal, svaka saksija mora imati otvore za oticanje suvišne vode.  Većina najjednostavnijih saksija ima jedan ili više otvora za drenažu, koje s vremena na vrijeme treba pregledati i osloboditi od zemlje ili korijenja koje ih je začepilo. Kako biste spriječili začepljivanje drenažnih otvora, na dno saksije postavite i krhotine cigle, šljunka, kamenja i drvenih ostataka te na to postavite mješavinu zemlje s biljkom. Saksiju s drenažnim otvorima potrebno je staviti na zaštitni podložak ili u ukrasnu saksiju od vodonepropusnih materijala kako bi se suvišna voda od zalijevanja imala u čemu skupljati. Vrlo je važno nakon svakog zalijevanja suvišnu vodu isprazniti s dna ukrasne saksije kako ne bi došlo do truljenja korijena biljke, koji u tom slučaju stalno stoji u vodi.

Najbolji način za sadnju biljke u saksiju bez otvora za drenažu je da biljku prvo posadite u običnu crnu plastičnu podsaksiju s otvorima kako bi sam rub bio što sličniji boji zemlje, a zatim podsaksiju smjestite u ukrasnu posudu koja nema otvore za oticanje vode. Ako se ipak odlučite za direktnu sadnju biljke u posudu bez otvora za drenažu, uzmite veću saksiju jer na dno treba staviti deblji sloj šljunka, kako bi se omogućilo oticanje suvišne vode iz zemlje.

Prilikom odabira saksija za unutarnji prostor ne postoje neka posebna ograničenja kao prilikom odabira saksija za vanjski prostor, koje moraju biti adekvatne i za izlaganje jakom suncu ljeti i za niske temperature zimi. Najvažnije je da se ljepota biljke ne takmiči s izgledom saksije, nego da saksija podržava profinjenost i jednostavnost listova i cvjetova.

Ako biljke prerastu saksije ili su pretrpane u njima, ili su neredovno zalijevane , biće podložnije napadima štetočina. Korištenjem čiste i sterilisane zemle izbjeći ćete mnoge vrste štetočina i bolesti.

Neka saksije budu taj sitni detalj čijim čestim mijenjanjem ćete unositi dah svježine u vaš dom!