SVE ŠTO MOŽDA NISTE ZNALI O SIRU! - Tropic

Zanimljivosti /

SVE ŠTO MOŽDA NISTE ZNALI O SIRU!

Korijen engleske riječi za sir – cheese dolazi od latinske riječi caseus, od koje je takođe nastala riječ kazein, protein iz mlijeka koji je osnova sira.

Istoričari vjeruju da je konzumacija sira počela najranije oko 8000 godina p.n.e., kada je prvi put pripitomljena ovca, ili možda kasnije oko 3000 godina p.n.e.

Vjeruje se da su ga otkrila nomadska plemena u Centralnoj Aziji koja su mlijeko čuvala u džakovima napravljenim od životinjskih želudaca.

Uz prisustvo bakterija i mućkanja prilikom putovanja mlijeko je počinjalo da se siri.

Sir je bogat kalcijem i fosforom. Zato se preporučuje obrok završiti kriškom sira, koji uklanja bakterije i tako štiti zubnu caklinu

Sirevi se najčešće rade od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, ali može se  proizvesti i od bilo koje druge vrste. Na Bliskom istoku poznati su sirevi od devinog mlijeka, a jedna švedska farma u Bjurholmu godišnje proizvodi  tristotinjak kilograma sira od sobovog mlijeka, koji se prodaje po cijeni od oko 1500 KM/kg.

U dobrom siru uvijek možete uživati uz malo voća i oraha.