Recept /

Svinjski but sa finim sosom

Sastojci:

Svinjski but

2 kg svinjskog buta bez kože i kosti

200 g kuhinjske soli

5 čenova bijelog luka

1 kašičica šećera

 

Fini sos od šampinjona

300 grama šampinjona

1 glavica crvenog luka

1 čen bijelog luka

200 ml vrhnja za kuvanje

začini, so, ulje, peršun i biber

Priprema:

Svinjski but

  1. Svinjski but prvo malo “izbockajte” nožem
  2. Pomješajte so, šećer i sitno isjeckani bijeli luk
  3. Meso dobro premažite tom smjesom, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji par sati u frižideru
  4. Kada meso odstoji, stavite ga u prikladnu tepsiju, dodajte malo vode i pokrijte aluminijumskom folijom
  5. Stavite u prethodno zagrijanu rernu na 150 °C te pecite pod folijom dva sata
  6. Nakon dva sata skinite aluminijumsku foliju
  7. Nakon toga pecite meso još jedan sat, dok ne dobije zlatnožutu boju
  8. Kad se meso ohladi, svinjski but narežite na odreske i servirajte

Fini sos od šampinjona

  1. Očistite i narežite šampinjone (nemojte ih prati u vodi)
  2. Sitno nasjeckani luk stavite na malo ulja da se prži
  3. Nakon što luk pusti sok i počne dobijati crvenkastu boju, dodajte prethodno narezane šampinjone
  4. Kada šampinjoni omekšaju i puste sok, dodajte vrhnje za kuvanje
  5. Kada sos prokuva, začinite ga po želji, a kada ga sklonite sa vatre pospite peršunom