Savjet /

TOPLO ILI HLADNO, PITANJE JE SAD

Raskošni svijet vina omogućuje nam da u njemu uvijek otkrivamo nešto novo, stvarajući jedinstveno iskustvo u kome se uživa. Ipak, da bi svako vinsko putovanje bilo neponovljivo, potrebno je znati nekoliko vrijednih preporuka, među kojima je svakako i ona koja nam pomaže da vino serviramo na pravoj temperaturi.

Crvena vina

Kada su crvena vina u pitanju, obično se preporučuje serviranje na višim temperaturama, iako ovo nikako ne znači da one treba da budu sobne.

Generalni raspon preporučene temperature kreće se od 12°C do 18°C. Lagana crvena vina poput Pino Noara i Prokupca, potrebno je poslužiti na temperaturi ne nižoj 14°C. Starija crvena vina koja se odlikuju punijim okusom, služe se na temperaturama od 17°C do 18°C.

Bijela vina

Za ova vina, preporučuju se niže temperature kako bi se u punoj mjeri oslobodila sva njihova svojstva. Međutim, dobro je znati i još nekoliko važnih detalja.

Preporučena temperatura serviranja bijelih vina kreće se u rasponu od 8°C do 14°C. Ukoliko se radi o suvom vinu, poslužite ga na temperaturi od 8°C do 10°C. Lagana bijela vina, poput Rizlinga i Malvazije, najbolje je servirati na temperaturi od 11°C do 13°C.

Roze

Roze vino se po pravili služi rashlađeno, pa će uživanje u njemu biti najpotpunije ukoliko se njegova temperatura kreće između 8°C i 12°C.

Dezertna vina

Porto, Šeri i druga dezertna vina se odlikuju intenzivnijim okusom, ali i jačinom u pogledu alkohola. Po pravilu, najbolje ih je piti rashlađene na temperaturu od 16°C.

Pjenušava vina

Vina bez kojih ne možemo da zamislimo svečane povode, svoja puna svojstva oslobađaju pri temperaturama od 6⁰C do 8⁰C.