Recept /

Torta od čokoladnog biskvita i bijele kreme

Sastojci:

Biskvit

5 jaja

125g šećera

50g margarina

50g mliječne čokolade

75g brašna

15g kakaa

12g praška za pecivo

200g lajtera ( prokuhati 70g šećera u 130ml vode)

 

Kreme

80g gustina

125 margarina

50 šlaga

125g šećera

½ l mlijeka

50g vode

 

Priprema:

Priprema biskvita

Odvojiti bjelance i umutiti sa šećerom, zatim dodati žumanjke i otopljenu smjesu margarina i čokolade. U ujednačenu smjesu dodati suhe sastojke i sve lagano izmješati. Peći na 180c, 35 minuta u kalupu prečnika 23cm. Pečeni biskvit natopiti ohlađenim lajterom.

Priprema kreme

Mlijeko skuhati sa gustinom i šećerom, ohlađenoj smjesi dodati margarin i sve zajedno izmiksati sa prethodno pripremljenim šlagom. Ohlađenu kremu staviti na biskvit i dekorisati po želji