Savjet /

Tri mala pravila za kuhanje tjestenine

Spremate se da skuhate vašu omiljenu tjesteninu i sa tjeskobom se prisjećate svih onih situacija kada  konačan ishod nije bio baš onakav kakav ste željeli. Ukoliko se pridržavate ova tri mala pravila, uspiješan kulinarski poduhvat je zagarantovan:

  1. Kuhajte u velikom sudu – Dajte prostora vašoj tjestenini, ona će znati to da nagradi izvanrednim ukusom. Iskusni kulinari kažu da je za pola kilograma tjestenine potrebno odabrati sud od najmanje sedam litara zapremine. Čuvajte se malih posuda, jer voda može usahnuti a sadržaj zagoriti.
  2. Ne štedite vodu – možda će proces kuhanja trajati duže, ali tjestenina se neće zalijepiti. Zato nalijte vodu do vrha i ne zaboravite da povremeno promiješate tokom kuhanja. Ipak, u ovome nemojte pretjerivati.
  3. Neka bude vrelo – Nikako nemojte sipati tjesteninu u vodu koja nije provrila. Nakon što je spustite, pojačajte vatru kako voda ne bi prestala da vri i dodajte malu kašičicu soli. Sve što vam preostaje, jeste da budete strpljivi i vodite računa da se ne prekuha.