Savjet /

Trikovi uz koje ćete napraviti najbolju zimnicu

Pripremanje zimnice je ozbiljan i veliki posao, treba poštovati osnovna pravila i sve korisne savjete, da bi vam se uložen trud isplatio. Osim što ćete koristiti odgovarajuće kuhinjske aparate i posude, pridržavajte se i sljedećih koraka:

Uvijek kupujte zrelo povrće, cijelih, zdravih plodova. Ušteda u cijeni skupo će vas koštati jer se prezrelo, natrulo povrće ne može održati.

Iz svoje bašte berite plodove odmah pred pripremu. Sjeckajte, čistite povrće neposredno prije nego što ga kiselite ili kuhate. Inače, ako stoji na vazduhu brzo gubi vitamine, boju i teksturu.

Svo posuđe, šerpe, pribor koji se koristi pri spremanju, mora biti potpuno čisto.

Posuđe koje se koristi za kuhanje treba da bude cijelo, emajlirano ili od nerđajućeg čelika, zbog kiselina koja se koriste i javljaju pri pripremi.

Poklopci, zapušači, gume za zatvaranje tegli moraju se odkuhati, osušiti i sterilisati.

Tegle, flaše moraju biti temeljno oprane, sterilisane prije punjenja.

Koristite tegle i flaše onih zapremina koje su dovoljne za potrebe vaše porodice. Zimnica traje kraće čim se tegla otvori.

Jasno obilježite sve tegle, sa datumima pripreme.

Da biste lakše oljuštili pečene paprike za ajvar, neposredno poslije pečenja ih ostavite da odstoje u poklopljenim posudama. Posle kratkog vremena, kožica će se skidati lako i u cjelosti.

Okrenite napunjene poklopljene teglice naopako, da sav vazduh iz teglica izadje. Ovo dodatno čuva sadržaj.

Provjerite i samo cijelim poklopcima zatvarajte tegle. Oni načeti, zarđali mijenjaju ukus zimnice.

Koristite celofan premazan alkoholom za najbolje zatvaranje tegli, prije poklopca.

Spremanje domaće zimnice nije lako. U svakoj teglici koja se nađe na stolu vidi se ljubav, zalaganje i briga o najdražima. Zato se nabavlja, čisti, ljušti, sjecka, kuha, melje, ređa, kiseli – da bi vas zdravi, ukusni, pravi domaći zalogaji radovali, pri svakom obroku. To ne može da se kupi, to se sprema od srca!