Savjet /

UKUSNE I HRANJIVE – LEBLEBIJE

Da li ste već probali leblebije ili i vi spadate u grupu onih koji su čuli sve najbolje o ovoj mahunarki ali je i dalje niste uvrstili u svoju svakodnevnu ishranu? U našem današnjem tekstu, saznajte prije svega zašto su leblebije korisne kao i na koje sve načine mogu da upotpune vašu kuhinju i jela učine još ukusnijima.

Desi i kabuli

Ove dvije najpoznatije sorte uzgajaju se na području Indije, Afrike, Irana i Meksika i koriste se u ishrani već nekoliko hiljada godina. Leblebiju takođe možete naći i pod nazivima – ceci, slani grah ili slanutak i veoma je važno znati da ih možemo konzumirati samo potpuno zrele, nikako prije toga. Leblebije su nam dostupne tokom cijele godine i to sirove, pečene ili u konzervama.

Proteini i gvožđe

Za sve one koji su alergični na gluten ili ne konzumiraju meso i proizvode životinjskog porijekla, leblebija je obavezan dio ishrane. Prije svega zbog količine proteina koju sadrži kako sirova tako i pečena i kuhana. Kada je u pitanju gvožđe, kuhana leblebija u prosjeku sadrži duplo više gvožđa od iste količine mesa pa ne treba da čudi što je često možemo sresti na veganskim i vegetarijanskim trpezama.

Vitamini i minerali

Za razliku od proteina i gvožđa koje leblebija čuva kako sirova tako i termički obrađena, ako želimo da iskoristimo i ostale nutrijente koje ova mahunarka ima da nam ponudi, najbolje je da je konzumiramo sirovu. Zbog njenog prilično neutralnog ukusa, možete je koristiti kako u slanim salatama tako i u poslasticama od oraha i lješnika. Za šta god da se odlučite, budite sigurni da ćete se snabdjeti obiljem kalcijuma, magnezijuma, cinka i kalijuma kao i vitaminima iz grupa A, B i C.

Neizostavan humus

Iako humus možete pronaći u gotovo svim bolje snabdjevenim radnjama, zašto ne biste probali da ga napravite sami baš onako kako volite? Sve što je potrebno je da pratite sledeće korake – sirove leblebije potopite u vodu i ostavite da odstoje preko noći. Zamijenite vodu i kuhajte dok zrna potpuno ne smekšaju. Ocijeđene leblebije, začine, malo maslinovog ulja i sok od limuna stavite u blender, ili pasirajte štapnim mikserom, sve dok ne dobijete kremastu strukturu. Po ukusu, u humus možete dodati – bijeli luk, susam, sušene pečurke ili kikiriki. Uživajte u namazu napravljenom baš po vašoj mjeri!

Aromatični falafeli

Ovo ukusno jelo mnogi smatraju simbolom egipatske i bliskoistočne kuhinje pa se pripremite na eksploziju mirisa ako se odlučite da ga spremate u svojoj kuhinji. U osnovi će vam biti potrebne skuhane i ispasirane leblebije, isto kao i kada pravite humus, sa tom razlikom što se ovoj smjesi dodaju začini poput svježeg peršuna, korijandera, kima i bijelog i crnog luka. Od pirea se oblikuju kuglice koje se potom prže u dubokom ulju dok ne porumene sa svih strana. Falafeli se služe uz namaz od humusa i jela od mesa ili povrća.

Preko kremastog predjela do sočnog deserta – leblebije su tu da ukusom i dobrim nutrijentima upotpune svaki vaš obrok, zato vam savjetujemo da posvetite vrijeme ovoj interesantnoj namirnici i sigurni smo da ćete je veoma brzo smatrati neizostavnim članom vaše kuhinje.