Zanimljivosti /

Umjetnost roštilja

Oni koji nisu iskusili sve čari pripreme mesa na žaru, možda će reći da je naslov ovog teksta pretenciozan. Međutim, veliko je pitanje da li takvi pojedinci uopšte i postoje, naročito kada je naše podneblje u pitanju.

I zaista, gdje god da se okrenete, uvijek ćete pronaći nekoga ko će biti spreman da se pohvali svojim jedinstvenim načinom pripreme roštilja, garantujući da je baš njegova mala tajna ključ za nezaboravno gurmansko uživanje. Bez obzira da li kraj sebe imate Banjalučana, Sarajliju ili Travničana, nema sumnje da će trenuci pripreme specijaliteta na žaru biti za pamćenje.

Međutim, roštilj je planetarni fenomen, te ukoliko volite da putujete duboko udahnite vazduh u svakoj novoj sredini i pratite mirise od kojih kreće voda na usta.  Tako na primjer, ukoliko u Južnoj Africi zatražite roštilj, teško da će vas razumjeti. Ali ako upitate za Braai, poslužiće vas sa različitim varijacijama kobasica, piletine, svinjetine i jagnjetine. Najbolje od svega je to što ćete se podjednako družiti sa domaćinima i gostima, baš kao što to činite i u našim krajevima. Ni Kubanci vas neće razočarati, jer se njihov način pripreme mesa u mreži od drvenih štapića razlikuje od svega što ste do sada imali prilike da probate. Kinezi takođe nisu imuni na ovakav vid uživanja, ali oni to čine na sebi svojstven način koji podsjeća na naše ražnjiće. Kod njih se osim piletine, svinjetine i govedine, na štapićima često nađu i plodovi mora. Ipak, šampioni u kreativnosti su Mongoli, jer se njihov Khorkhog vjerovatno razlikuje od svega što ste imali prilike da probate, a njegova priprema uključuje zagrijevanje većeg kamenja koje se zajedno sa jagnjetinom slaže u sud u kome se jelo priprema.

Ako vam je ovo kratko putovanje probudilo glad, ne brinite  – imamo rješenje za vas! U našim trgovinama vas u svakom trenutku očekuju svježi ćevapi koje poznavaoci roštilja već dugo vremena svrstavaju u umjetnička djela. Prošetajte do našeg odjela mesnice i obavezno nam javite utiske!

P.S.

Ukoliko spadate u one koji uživanje pronalaze u grilovanom povrću, možete to slobodno da nam priznate. Naš odjel voća i povrća je spreman da vam pruži sve što poželite!