Savjet /

Usporite proces starenja zdravom prehranom

Starenje ljudskog organizma prirodan je proces koji je nemoguće zaustaviti, ali zdravom prehranom sigurno možemo učiniti mnogo da taj proces usporimo.
Kada govorimo o zdravoj prehrani, prije svega mislimo na konzumiranje svježeg povrća koje je neiscrpna riznica za organizam neophodnih nutrijenata.
Već hiljadama godina ljudi koriste hranjive tvari iz povrća za održavanje zdravlja, vitalnosti I ljepote.

Želite li što duže sačuvati mladalački izgled potrudite se da svaki dan na vašem jelovniku budu neke od ovih namirnica:

  1. Paradajz – najvažniji sastojak ovog povrća je likopen koji je poznat kao snažan anti oksidans. Dokazano je da ako ga redovno konzumiramo smanjujemo negativne učinke sunca na kožu.
  2. Paprika – sadrži 4 puta više vitamina C od narandže, samo pola šolje nasjeckane paprike osigurava više od 100% RDA ( preporučene dnevne količine) vitamina C koji je od velike važnosti za prevenciju I ublažavanje bora.
  3. Špinat – uz ostale mnogobrojne hranjive sastojke koje sadrži ovo lisnato povrće posebno ističemo lutein koji štiti kožu od slobodnih radikala I foto oštećenja.
  4. Peršun – velika količina vitamina C koju sadrži potiče obnovu stanica, a beta karoten koji sadrži I koji se u tijelu pretvara u A vitamin od velike je vaćnosti za smanjivanje ožiljaka I oporavak kože.
  5. Luk – sadrži značajne količine vitamin A,C I E, i od velike je važnosti za održavanje zdravlja očiju, kose I živčanog sustava.